На Херсонщині регіонали втрачають симпатії виборців, а націоналісти їх здобувають
У степовій Таврії ніколи не були сильні націоналістичні настрої — південний схід України із завидною незмінністю підтримував комуністів і регіоналів. Однак нині все йде до того, що саме націоналістам уперше буде віддана помітна частина голосів місцевого електорату, а на наступних виборах в органи місцевого самоврядування вони навіть одержать своє представництво. Про це свідчать усі без винятку анонімні соціологічні опитування, що проводилися останнім часом в області.
Новини на політичній карті
Так, 2,9 відсотка учасників опитування, організованого соціологічною лабораторією регіональної організації Комітету виборців України, заявили, що на виборах віддадуть свої голоси партії «Свобода» (раніше її «симпатиків» було менше одного відсотка). Партія регіонів, за результатами згаданого анкетування, одержала 16,2 відсотка голосів, «Батьківщина» — 15,2 відсотка. Ще більше респондентів — 11,8 відсотка — висловлюються на підтримку «Свободи» у ході щотижневих опитувань найпопулярнішої в Херсоні «проводової» радіостанції «АКС». Відповідно до її рейтингу, «свободівці» міцно закріпилися на третьому місці, і кількість їхніх прихильників продовжує зростати. «Цей процес особливо активізувався влітку, і зараз за цю партію висловлюється дедалі більше учасників опитувань. Причому Партія регіонів з такою само швидкістю втрачає голоси, з якою «Свобода» їх набирає», — зазначив у розмові з нашим кореспондентом ведучий опитувань, художній редактор радіо «АКС» Сергій Осолодкін.
Невипадкові зміни
Чи випадкова така зміна «палітри» на політичній «карті» Херсонщини? Експерти впевнені, що ні. На минулих виборах знову-таки вперше в історії Херсонщини висуванці від Партії регіонів зуміли сформувати більшість в обласній раді й визначати політику органу місцевого самоврядування без усіляких альянсів з депутатами від інших політичних сил. Таку солідну кількість голосів регіоналам удалося зібрати не так завдяки привабливим гаслам, як тому, що вони зуміли залучити у свій виборчий список відомих і авторитетних керівників регіонального, а то й національного рівня. Для «глибинки» це дуже важливо, бо провінційний виборець орієнтується передусім на знаних і впливових людей, а вже потім на розходження в ідеології і назвах партій. Однак що було, те за водою пішло: сьогодні «калібр» VІP із фракції Партії регіонів в облраді істотно подрібнішав, і їхній вплив так само істотно зменшився.
Адже із 54 депутатів, що входять до неї, ядро фракції колись становили десять керівників високого рангу, шестеро з яких своїх постів з тих чи інших причин уже позбулися. Так, після скандалу з викриттям рибінспекторів, які «кришували» браконьєрські угруповання, подав у відставку начальник «Херсондержрибохорони» Богдан Артющик. Звільнені з «Білого дому» заступник голови Херсонської облдержадміністрації Олександр Гонтар, начальник Головного управління праці й соціального захисту населення Євгенія Шиліна. Після реорганізації позбувся посади й голова Держкомітету рибного господарства України Олег Довбиш. Пішла на пенсію ректор Херсонського юридичного інституту Ганна Пономаренко, одержали менш значимі в «табелі про ранги» посади екс-начальник Служби автодоріг у Херсонській області Микола Беттер і перший заступник міського голови Херсона В’ячеслав Яременко. І, до речі, процес їхнього відторгнення від влади розпочався саме кілька місяців тому, коли регіонали на тлі безробіття (в сільських районах на одну нормально оплачувану вакансію припадає по 60—70 претендентів) і низьких зарплат (за їх рівнем Херсонщина перебуває на одному з останніх місць в Україні) стали дедалі відчутніше втрачати голоси виборців.
Зазначте, що всі «відставники» — люди, які мали прямий доступ до «важелів», що дозволяють маніпулювати фінансовими потоками, або працювали у сфері охорони природних ресурсів, що мають для півдня України першорядне значення. Вони відразу перестали «піаритись» у місцевих ЗМІ, їх більше не видно у перших рядах учасників важливих зустрічей, конференцій і мітингів. Загалом, фракція вочевидь «зблякла», і це не могло не позначитися на ставленні виборців.
Де лідери?
Херсонські політологи стверджують: якби вибори в органи місцевого самоврядування Таврії відбулися днями, Партія регіонів зуміла б сформувати в обласній та багатьох районних радах найчисленніші фракції. Однак більшості голосів у них не набрала б — для цього «біло-синім» знову довелося б вступати в різні альянси й шукати союзників серед депутатів від інших партій. Утім, ті ж політологи допускають: у херсонських регіоналів ще вистачає й адміністративного ресурсу, і технічних можливостей для того, щоб зуміти «переломити» ситуацію на свою користь. Однак для цього потрібні не тільки грамотні політтехнологи та адміністративний ресурс, а й харизматичні лідери. З якими в них поки що не складається.
 
Херсонська область.