В Інституті біології південних морів (ІнБПМ) НАН України стверджують, що біологічні методи боротьби із забрудненням води нафтопродуктами за ефективністю не поступаються способам із застосуванням хімічних реагентів. Таку заяву зробив завідувач відділу морської санітарної гідробіології ІнБПМ Олег Миронов.
— Нафта — це природна сполука, що потрапляла в моря та океани ще мільйони років тому, — пояснив учений. — Крім того, ми беремо до уваги те, що морські організми також мають у своєму складі вуглеводні нафти. І до того, як людина почала активно втручатися в природу, море з усім цим справлялося. Це — природний механізм самоочищення, що є частиною круговороту природи.
У Севастополі накопичено досвід біозахисту від забруднення нафтопродуктами окремих районів севастопольської бухти. Недостатнє, а, точніше, цілковита відсутність останнім часом фінансування наукових пошуків призвела до того, що на сьогодні біологічне очищення провадять тільки на одній ділянці — на території нафтобази Чорноморського флоту Російської Федерації.
За твердженням науковця, місто не готове до аварійних розливів нафтопродуктів. Як ілюстрацію він навів ситуацію, що сталася в Керченській протоці в листопаді 2007 року. Тоді з усією очевидністю стало ясно, що в Україні промисловість не випускає засобів, спроможних упоратися з масштабними розливами нафтопродуктів.