Луганський національний університет імені Тараса Шевченка реалізує повномасштабний проект з навчання людей з інвалідністю. Наразі у вузі триває перебудова та переобладнання навчальних приміщень, розробляються нові методики, готуються кадри.
За словами проректора ЛНУ Олександра Бабичева, в університеті  250 студентів з особливими освітніми потребами. Головна особливість — всі вони навчаються в загальних групах, зі звичайними студентами. Тому важливо, щоб педагог умів працювати з різними категоріями учнів. Дану проблему вирішує відділення реабілітації ЛНУ. Це науково-практичний центр, де спільно працюють чотири профільні кафедри: психології, соціології, дефектології та психокорекції, а також кафедра фізичної реабілітації.
Голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу—Схід» Тетяна Баранцова звертає увагу на те, що раніше Міжнародний університет розвитку людини намагався створити такі умови для навчання, але «до них не пішли студенти». Що ж стосується Луганська, то програма навчання таких студентів була прийнята тільки влітку, але вже, крім луганських студентів, в університеті навчається молодь з інвалідністю із Дніпропетровської, Донецької, Харківської областей і Криму». Наступного року географія розшириться. Зокрема, інтерес до навчання в ЛНУ сьогодні виявляють жителі західних регіонів України.
Луганськ.