Учора представили нового голову Львівської облдержадміністрації Михайла Костюка. На зміну генералу міліції Михайлові Цимбалюку прийшов досвідчений господарник, колишній генеральний директор Укрзалізниці.

Михайло Костюк родом із Коломийщини Івано-Франківської області. Закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту. В 1983 році розпочав трудову діяльність із бригадира Львівської дистанції колії. Протягом п’яти років керував усім колійним господарством України. Працював у Міністерстві транспорту та зв’язку, «Нафтогазі України». З лютого 2008-го — у дирекції Укрзалізниці.

«Це доволі логічний вибір, нейтральна людина, яка не була помічена в якихось політичних справах, — вважає директор Центру вивчення інформаційних проблем території НАН України Петро Жук. — Костюк стикнеться з тим самим, що й Цимбалюк, сильною, жорсткою опозицією. І чи вдасться йому подолати всі перешкоди, залежатиме від того, кого призначить своїми заступниками».

Найбільшою опозицією місцеві політологи вважають не «Свободу», а регіональні бізнесові структури, керівники яких весь час намагаються впливати на облдержадміністрацію.

Жоден керівник Львівщини протягом останніх років не зміг на сто відсотків сформувати свою команду. Михайлові Цимбалюку теж нав’язали кандидатуру першого заступника, якого він не погоджував. Були спроби лобіювати ставлеників олігархів на інші відповідальні посади.

Традиційно від керівника області вимагають поділитися владою з групами впливу. Це буде на перших порах найбільша проблема для голови Львівської ОДА Михайла Костюка.

Львів.