«Резолюція Європарламенту щодо України — позитивний сигнал для нашої країни і це відверте запрошення до продовження діалогу з ЄС», — прокоментував резолюцію Європарламенту щодо України представник Президента у парламенті, народний депутат Юрій Мірошниченко.
Парламентарій каже, що завдяки реформам намітилася позитивна динаміка у різних сферах суспільного життя. Хоч би що там казали опоненти, але поступово наповнюється бюджет, збільшуються його показники, зростає ВВП тощо.
«У першому пункті резолюції Європарламенту згадується стаття 49 Лісабонської угоди (йдеться про можливість членства в ЄС для країн, що відповідають низці критеріїв). Як на мене, це свідчить про те, що Євросоюз хоче допомогти Україні в її євроінтеграційних прагненнях, — додав депутат. — Тому принципове завдання, яке ми маємо перед собою поставити і реалізувати вже у грудні (на цьому наголошував і Президент України) — це все-таки підписати Угоду про асоціацію».
Тож перспектива членства України в ЄС, хоч і віддалена, але реально є. Це підтверджує і успішне завершення переговорів про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, і офіційне запрошення Віктора Януковича відвідати Брюссель для переговорів щодо саміту ЄС—Україна, яке знаходиться в резолюції.
Нагадаємо:
27 жовтня у Страсбурзі Європарламент підтримав об’єднану резолюцію щодо України. У ній було рекомендовано Європейській Комісії зустрітися з Президентом України для відновлення конструктивного діалогу.
«Поглиблення відносин між ЄС і Україною і факт надання Україні європейської перспективи мають велике значення і на користь обох сторін; воно визнає прагнення України відповідно до статті 49 Угоди ЄС, за умови виконання всіх критеріїв, зокрема поваги до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права», — йдеться вже в першому пункті документа.
При цьому в резолюції є звернення до Ради ЄС і Єврокомісії, аби вони запланували нову зустріч з Віктором Януковичем ще до саміту ЄС—Україна, запланованого на грудень цього року.