Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 3-й тур. 22 жовтня.

Група L. «Металіст» (Україна, Харків) — «Легія» (Польща, Варшава). 0:1. Гол: Дуда, 28. На 52-й хвилині Врдоляк не реалізував пенальті (воротар); на 69-й хвилині Жажа також не забив одинадцятиметровий (воротар).
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Юссуф (Березовчук, 76), Торсільєрі, Пшеничних (Кулаков, 62), Краснопьоров (Кобін, 57), Торрес, Едмар, Болбат, Жажа, Гоменюк. Тренер — Ігор Рахаєв.
«Легія»: Куцяк, Брож, Жежничак, Астіс, Гільєрме, Йодловец, Врдоляк, Косецький, Кухарчик, Дуда, Са (Сагановський, 81). Тренер — Геннінг Берг.
Рефері — Гедімінас Мажейка (Литва).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського.  2 300 глядачів. 10 градусів.
Після цієї зустрічі турнірна таблиця була такою:
Варшавська «Легія» в усіх турнірах, в яких нині бере участь, має дуже солідний вигляд. Так, у національному чемпіонаті варшав’яни після 12 турів лідирують разом із «Ягелонією» та «Шльонском» (у всіх трьох — по 23 очки).
І в Лізі Європи не пасе задніх, має три перемоги в трьох поєдинках. Також посідає перший рядок у турнірній таблиці. Чого не скажеш про харківський «Металіст», у якого проблем цілий віз та ще й торба негараздів (увесь цей кошмар почався, коли клуб купив такий собі Курченко). Хоч як це сумно, а команда Рахаєва тепер часто програє важливі поєдинки.
У стартові хвилини київського матчу обидві команди демонстрували рівну гру, хоча й без гострих моментів.
Щоправда, «Металіст» мав кілька нагод забити зі стандартів, однак удари Жажи то влучали в стінку, то летіли на трибуни стадіону. В середині першого тайму команди обмінялися моментами, котрі не реалізували.
Але після цього забили гості. Вони на лівому фланзі розіграли класну атаку, яку, застосувавши високу техніку, завершив 19-річний Ондрей Дуда. Він самотужки пройшов усю оборону «Металіста» і метрів з чотирьох розстріляв Горяїнова.
У другому таймі суперники м’ячів не забили. А от два пенальті змарнували. Спочатку право на удар заробили варшав’яни, а потім господарі. Але постріли Врдоляка та Жажи ліквідували Горяїнов та Куцяк.
Отже, «Металіст» зазнав третьої поспіль поразки в Лізі Європи. І з нулем очок продовжує посідати останню сходинку в турнірній таблиці у своїй групі.
А от попри це наставник харківської команди Ігор Рахаєв вважає, що його підопічні в поєдинку з варшав’янами принаймні не заслужили на поразку.
— За самовіддачею та за рівнем гри, думаю, то був рівний поєдинок. Ми не заслуговували поразки. Другим таймом узагалі я задоволений. Але хотів би сказати, що суддівство сьогодні було незрозумілим. Рефері багато порушень не свистів.
За словами Рахаєва, тренерський штаб розповідав гравцям, що цей матч — чи не останній шанс на продовження боротьби за путівку до плей-оф. «Але, на жаль, нинішні футболісти не такі виконавці, які були в колективі півроку тому. Думаю, нам би і Гав’єр не допоміг. Прикро, але наші гравці не перелаштувалися. Нам потрібно повністю змінювати тактику».
Рахаєв також зазначив: «Теоретичні шанси у нас є, тому боротимемося в кожній зустрічі. Старатимемося в усіх турнірах — чемпіонаті, на Кубок країни — прагнутимемо показувати хорошу гру».
Зовсім інший настрій панував у таборі «Легії». Незважаючи на відсутність ключових футболістів, інші її гравці продемонстрували якісний футбол. Про це на післяматчевій прес-конференції казав тренер поляків Геннінг Берг.
«Звичайно, ми дуже щасливі, що сьогодні перемогли, — сказав він. — Хотів би насамперед відзначити нашу оборону, котра не дозволила супернику забити. Можливо, зіграй ми у якихось моментах краще, то змогли б забити і другий, і третій голи», — сказав він.
Норвежець особливо відзначив свого підопічного півоборонця Гільєрме. Він не чекав, що цей футболіст зіграє на такому високому рівні. Це був перший виступ бразильця після великої перерви. Він не марнував час даремно та тренувався і на полі, і в тренажерному залі.
Берг зауважив, що харків’яни грали не в рідному місті, тому не мали великої кількості вболівальників. А це негативний фактор. Тепер попереду матч «Легії» з «Металістом» у Варшаві.
На знімку: в боротьбі за м’яч Крістіан Вільягра (ліворуч) і Міхал Кухарчик.
Фото uefa.com.