Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1 листопада. 4-й тур.

Група Е. «Валенсія» (Іспанія) — «Байєр» (Німеччина). 3:1. «Генк» (Бельгія) — «Челсі» (Англія). 1:1. «Челсі» — 8 очок, «Байєр» — 6, «Валенсія» — 5 , «Генк» — 2.
Група F. «Арсенал» (Англія) — «Марсель» (Франція). 0:0. «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд) — «Олімпіакос» (Греція). 1:0. «Арсенал» — 8, «Марсель» — 7, «Боруссія» — 4, «Олімпіакос» — 3.
Група H. БАТЕ (Білорусь) — «Мілан» (Італія). 1:1. «Вікторія» (Чехія) — «Барселона» (Іспанія). 0:4. «Барселона» — 10, «Мілан» — 8, БАТЕ — 2, «Вікторія» — 1.
Група G. АПОЕЛ (Кіпр) — «Порту» (Португалія). 2:1.
«Зеніт» (Росія, Санкт-Петербург) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:0. Гол: Ломбартс, 45+1.
«Зеніт»: Малафєєв, Анюков, Ломбартс, Губочан, Крішито, Денисов, Широков, Зирянов, Файзулін, Данні (Лазович, 84), Бухаров (Сємак, 83). Тренер — Лучано Спаллетті.
«Шахтар»: Рибка, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Гюбшман, Мхітарян, Тейшейра (Коста, 70), Вілліан, Едуардо, Адріано (Селезньов, 79). Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Стефан Ланнуа (Франція).
Санкт-Петербург. Стадіон «Петровський». 21 405 глядачів. 9 градусів.
Невдачею завершився, мабуть, найголовніший для донецького Шахтаря матч у нинішньому сезоні. Хоча його початок був досить спокійним. Команди активності не виявляли і в невисокому темпі вели боротьбу в центрі поля. Так тривало з чверть години. А потім півоборонці гостей віддали ініціативу. Напевно, гірше від усіх у першій половині зустрічі діяв Мхітарян. Можливо, на позиції диспетчера він і може діяти успішно. Але в ролі опорного півоборонця він просто ніякий. Донеччанин явно поступався суперникам у русі. І раз у раз відзначався... обрізками.
За таких умов «Шахтарю» проблематично було переходити від оборони до атаки. Мхітарян робив перші передачі (мав таке завдання), але більшість із них діставалися суперникам.
Найнеприємніше враження справила гра флангових оборонців. Срна і Шевчук нічого не зуміли створити попереду. Але не це головна біда. Їхньої дії в обороні не витримували жодної критики. Обидва діяли вузько, тому Крішито й Анюков на флангах гуляли, як хотіли. Як наслідок, робили багато навісних передач на Бухарова, що було вкрай небезпечно.
Після досить пристойних стартових хвилин «Шахтар» почав провалюватися. Моменти біля воріт «гірників» виникали один за одним. Били всі, кому заманеться, — Зирянов, Данні... Одне слово, оборона «Шахтаря» була вкрай ненадійною. І лише майстерність Рибки рятувала помаранчево-чорних від великих неприємностей. Протягом першої половини воротар гостей зробив п’ять неймовірних сейвів. Але і Рибка — не чаклун. М’яч таки побував у його воротах. Відзначився Ломбертс. Він при повному потуранні з боку Срни замкнув головою подачу з кутового.
Здавалося, що гол «у роздягальню» розбив усі надії футболістів «Шахтаря». Однак у другому вони мали досить привабливий вигляд і трохи вирівняли гру. Та їм забракло рішучості, бойовитості. Очі підопічних Луческу, на жаль, не палали вогнем боротьби.
А сам румунський фахівець ближче до фінішу нервував, ще й як. Зустріч «гірники» завершували з двома нападниками, але і це не принесло бажаного результату. Особливо непереконливо діяв Селезньов, котрий вийшов на заміну.
Приємним винятком був лише хорватський бразилець Едуардо. Але його зусиль, зрозуміло, не вистачило для досягнення позитивного результату. У другому таймі «Шахтар» більше володів м’ячем, але контролювали хід поєдинку підопічні Спаллетті. Відчувалося, що пітерці могли додати будь-якої миті.
Швидше за все, як не гірко, «Шахтарю» доведеться розпрощатися з надією на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Але руки опускати не варто. Треба грати і перемагати. І, можливо, удача полюбить чемпіона України...
Фото Володимира КРАСНЯКА.
Фрагмент зустрічі «Зеніта» і «Шахтаря».