Людина у результаті своєї діяльності неминуче виснажує природні ресурси планети. Але вони гостро необхідні нам, оскільки є основою життя. Особливо, якщо це енергетична сировина: нафта, газ, вугілля...

На жаль, у шахтах Західного Донбасу, як і по всій Україні, давно вироблені товсті пласти вугілля. Залишилися тільки тонкі й надтонкі. Видобувати їх не лише складно, а й небезпечно. Тому в світовій практиці такий шлях є витратним і малоефективним.

Що ж робити? Повністю припинити вуглевидобуток в Україні? Але це означає — штовхнути країну в капкан ще більшої енергетичної залежності й створити гостре соціальне напруження — адже в галузі трудяться сотні тисяч громадян. Здавалося, життя поставило перед Україною нерозв’язне завдання...

Надтонкі виявилися надефективними

Знайти вихід вдалося завдяки співпраці промисловців і науковців — компанії ДТЕК, до складу якої входять найбільші вуглевидобувні підприємства України, і Національного гірничого університету (Дніпропетровськ).

Наприкінці жовтня в Дніпропетровську на виїзному засіданні правління Українського союзу промисловців і підприємців під головуванням Анатолія Кінаха генеральний директор ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький розповів про те, як вдається розв’язувати одну з найважливіших проблем підприємства, характерну і для всієї вугільної галузі:

— Основною проблемою нашого підприємства, характерною для всієї галузі, є те, що 80 відсотків вугільних запасів України залягають у складних умовах — у пластах потужністю від 80 см до 1 м 20 см. У країнах з розвиненим вуглевидобутком відпрацьовування таких пластів вважають економічно недоцільним. Але «ДТЕК Павлоградвугілля», працюючи на малопотужних (чи тонких) пластах, зуміло досягти показників, які у світовій практиці характерні для пластів середньої потужності, і це забезпечує сьогодні ринкову конкурентоспроможність нашої продукції.

Так, середнє навантаження на очисний вибій на підприємстві становить 1353 тонни на добу (а на деяких виробничих ділянках воно перевищує 2,4 тисячі тонн на добу), продуктивність праці робітника з видобутку вугілля — 72,7 т/міс. Сьогодні кожна із шахт «ДТЕК Павлоградвугілля» добуває від 1,04 до 2,4 млн. тонн вугілля на рік.

Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Павлоградвугілля», до складу якого входить 10 шахт та інші допоміжні підрозділи, є найбільшим виробником вугілля з річним обсягом вуглевидобутку понад 15 млн. тонн, що значною мірою забезпечує енергетичну безпеку країни. Підприємство працює в складі найбільшої приватної вертикально-інтегрованої енергетичної компанії України — ДТЕК, активи якої створюють ефективний виробничий ланцюжок від видобутку й збагачення вугілля до генерації і продажу електроенергії.

Без науки — жодного кроку

Що ж стало запорукою успіху підприємства? В «ДТЕК Павлоградвугілля» вважають, що це насамперед розроблена й впроваджувана ДТЕК концепція розвитку, що включає в себе модернізацію виробництва, використання сучасних методів управління в економіці, виробництві, охороні праці, а також системна робота з навчання персоналу й підвищення рівня соціальної захищеності співробітників. 

На всі ці програми спрямовуються значні кошти. Наприклад, в 2010 році їх було витрачено близько 1 млрд. грн., за 9 місяців 2011-го — 922,5 тис. грн. Щорічно обсяг інвестицій збільшується.

Але є ще один важливий аспект — це тісна взаємодія з науковими інститутами. Тільки в 2011 році «ДТЕК Павлоградвугілля» виступило замовником 25 науково-дослідних робіт, які виконують Національний гірничий університет (НГУ), ДП «МакНДІ», ДП «ДонВУГІ», ІГТМ імені Полякова, ДП «Дондіпровуглемаш» і т. д. У ці науково-дослідні проекти інвестовано понад 3,7 млн. грн.

Однак найуспішнішою, поза сумнівом, можна назвати останню розробку промисловців і вчених НГУ. Вона знайшла відображення в науковій праці під назвою: «Сучасні технології комплексної розробки вугільних родовищ України в гірничо-геологічних умовах відпрацювання тонких і надтонких пластів». Наукові результати роботи містяться в 20 монографіях, 107 статтях. Новизна і конкурентоспроможність технічних рішень захищені 19 авторськими свідоцтвами і патентами. З цієї теми захищено чотири докторські та дев’ять кандидатських дисертацій.

Сьогодні цю, без перебільшення, колосальну працю висунуто на здобуття Державної премії України в галузі науки й техніки. Це  підсумок багаторічних зусиль цілого колективу авторів — представників ДТЕК, «ДТЕК Павлоградвугілля» і «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу». А головна її цінність полягає в тому, що шляхом створення і впровадження сучасних технологій на базі запропонованих комплексних інновацій розв’язано одну з основних науково-технічних проблем енергетичної безпеки України — радикальне підвищення ефективності видобутку вугілля в найскладніших геологічних умовах. Про це саме й доповідав на виїзному засіданні правління Українського союзу промисловців і підприємців генеральний директор ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький.

Плюс — соціальна складова

Є в цій роботі ще один значний штрих. Разом з вагомою економічною віддачею під час впровадження розробки помітно зросли показники ефективності праці, що спричинило зростання заробітної плати. Середня зарплата в «ДТЕК Павлоградвугілля» за підсумками дев’яти місяців 2011 року становить 5 739,4 грн., що на 15 відсотків вище від аналогічного показника 2010 року і удвічі перевищує середній показник по Дніпропетровській області.

Вишукуються у вуглевидобувного підприємства кошти і на соціальні проекти міст і районів присутності. Програма соціального партнерства з містами Павлоград, Тернівка і Першотравенськ стартувала 2007 року, а з 2008-го до неї приєдналися ще два райони — Павлоградський і Петропавлівський. Відтоді на актуальні соціальні проекти компанією було спрямовано понад 16,5 млн. грн. За ці кошти були комп’ютеризовані школи, відремонтовані й оснащені міські та районні лікарні, побудовані спортивні комплекси тощо. І це понад обов’язкові податкові відрахування, а також відрахування у різні фонди, які «ДТЕК Павлоградвугілля» щорічно нарощує. Лише за 9 місяців поточного року обсяг таких відрахувань становить 1 млрд. 68 млн. грн., очікується, що до кінця року він зросте до 1,4 млрд. грн.

Нині, вважають учені й виробничники, розробки ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» цілком можна впроваджувати на всіх підприємствах галузі. Адже вони пройшли успішну апробацію на 10 шахтах Західного Донбасу й шахті «Комсомолець Донбасу», що входять у ДТЕК. Ці підприємства забезпечують 40 відсотків енергетичного вугілля від загальнодержавного видобутку. А очікуваний економічний ефект від використання цих авторських розробок, за найскромнішими підрахунками, може перевищити 3 мільярди гривень.

— Цінність цієї роботи в її комплексності та завершеності. Автори розробили модель, яку сьогодні можна сміливо використовувати як основу для відродження вугільної промисловості України. Якщо раніше вважали, що тонкі пласти відпрацьовувати недоцільно, то ця робота доводить, що їх можна й потрібно ефективно відпрацьовувати, одержуючи високий прибуток, — упевнений директор з видобутку й збагачення вугілля ДТЕК Андрій Смирнов.

— Я вважаю безпрецедентним той факт, що приватна компанія готова ділитися своїми унікальними досягненнями з усіма зацікавленими сторонами. І ці напрацювання можуть бути використані в масштабах усієї країни, усієї вугільної галузі України. Особливо важливо, що в цій науковій праці йдеться про соціально орієнтовану виробничо-економічну модель бізнесу, яка поєднує в собі задоволення інтересів бізнесу, суспільства й держави, — так оцінив роботу виробничників і вчених голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул під час відвідування в серпні однієї із шахт ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

Позитивно оцінюють наукову працю й інші представники місцевої влади, зокрема, міські голови Павлограда, Тернівки, Першотравенська, виробничники й учені, чиї коментарі розміщені на сайті Комітету з державних премій України в галузі науки й техніки. А ось як відгукнувся про неї Петро Чая, декан факультету гірничої справи та геоінженерії ТУ «Краківська гірничо-металургійна академія імені С. Сташица» (Польща), доктор технічних наук, професор: «Проблема відпрацьовування тонких і досить тонких пластів є також актуальним завданням для Польщі. Український досвід є цікавим і вкрай необхідним для підтримки виробничих потужностей наших шахт. Тому вважаю, що робота «Сучасні технології комплексної розробки вугільних родовищ України в гірничо-геологічних умовах відпрацювання тонких і надтонких пластів», безумовно, заслуговує присудження Державної премії України в галузі науки й техніки в 2011 році».

...Так завжди буває в науці. Робота, здається, виконана. Але її історія тільки починається. Адже важлива не лише гідна оцінка праці вчених і промисловців. Важливо, щоб їх найцінніший досвід послужив інтересам усієї держави. І тут, як то кажуть, попереду — незоране поле...

Фото Гліба ПРЕДКА.