У селі Калюжинці Срібнянського району живе і працює Микола Олександрович Темчур, який змолоду очолював городню бригаду, а тепер знаний як успішний приватний підприємець.

Чоловік заочно закінчив Національний аграрний університет, здобув фах агронома. Почав самостійно обробляти пайові площі рідні.

— Сьогодні я вирощую те, — хвалиться він, — що у нашому регіоні не вирощує ніхто.

Цього року чоловік збирав урожай на 130 гектарах. Вдалася у нього і квасоля, і насіннєві кормові вика, пайза, суданська трава. Найбільше з усього порадував рижій.

— Цією культурою я займаюся уже чотири роки, — пояснив. — Нинішнього року зібрав 50 тонн насіння на 70 гектарах. А раніше сіяв менше.

Аграрій орендує землю у сільчан, фермерів.

— Їм вигідно зі мною мати справу, — зазначив приватний підприємець. — Адже я вирощую олійні культури. Вони корисні у сівозміні. Фермери мені виорюють поля, а я потім з ними розраховуюсь залежно від вирощеного врожаю.

Попит на дієтичну рижієву олію в Україні великий. Тож М. Темчур освоїв її виробництво. У селі є стара 100-річна олійниця, яку він бере в оренду, і тепер за спеціальною технологією виготовляє з дрібного насіння олію.

— Брали у мене її в Німеччину, Молдову, — зізнається. — А оптові покупці забирають в Київ, Бровари, Бориспіль. Там реалізують на базарах.

Спробувавши олії, дивуюся, що вона не гірчить.

— О, та це все залежить від виробника, — пояснює. — У мене вона виходить чиста, фільтрована. І з насінням треба «працювати», щоб воно провітрювалося, зберігало властивості. Я дідів стільки об’їхав, поки не зрозумів, як її правильно робити.

Микола Олександрович має у своєму розпорядженні для збирання такого дрібного насіння відповідну техніку, зокрема іноземний комбайн. Хоче придбати й більш сучасну, продуктивнішу олійницю.

— Мені вже пообіцяли таку зробити, — зазначив.

Крім рижію, М. Темчур вирощує під замовлення й укріп, коріандр, гірчицю. Отримав цього року 5 тонн квасолі. Її практично всю забирає Ніжинський консервний комбінат. Виростив цього року і 2 тонни насіння пайзи. Це перспективна кормова культура, яка виростає до двох метрів.

Сільський голова Калюжинців Олександр Коваленко позитивно оцінює діяльність підприємця у селі:

— Микола Темчур тримає в оренді і млин. Тому двічі на тиждень виконує замовлення калюжинців — меле їм зерно на дерть. Люди йому за це дуже дякують.

На знімку: Микола Темчур знайомить городян зі своєю продукцією на ярмарку в Чернігові.

Фото автора.