Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся зі співдоповідачами Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами-учасницями Ради Європи (Моніторинговий комітет) пані Маріеттою де Пурбе-Лундін та пані Майліс Репс (на знімку).

«Я надзвичайно ціную наш діалог, вашу об’єктивність, неупередженість і неангажованість», — сказав В. Литвин на початку зустрічі. Керівник парламенту поінформував про законотворчу діяльність Верховної Ради, спрямовану на забезпечення виконання статутних зобов’язань перед Радою Європи та реалізацію відповідних рекомендацій її Парламентської асамблеї, і високо оцінив рекомендації і висновки Венеціанської комісії до деяких законодавчих актів. При цьому він зазначив, що нині в парламенті зареєстровано більш ніж 900 законопроектів, і щотижня, за його словами, на розгляд вносяться майже 50 законодавчих актів.

Своєю чергою, співдоповідачі поцікавилися станом підготовки низки ключових законопроектів, серед яких — законопроект про вибори народних депутатів, нова редакція Кримінально-процесуального кодексу, нова редакція законів «Про прокуратуру» та «Про адвокатуру», інших законодавчих актів, спрямованих на розбудову громадянського суспільства.

«Ми — друзі України, — зазначила пані М. Репс, — і ми впевнені, що більшість цих законів буде прийнято і реалізовано». Разом з тим співдоповідачі вважають, що у січні 2012 року в ПАРЄ відбудеться «жваве обговорення українського питання».

Під час зустрічі було порушено й низку політичних питань. Зокрема, В. Литвин повідомив, що до тексту законопроекту про гуманізацію деяких економічних злочинів внесено майже 260 поправок. Глава парламенту наголосив, що реформування законодавства й надалі здійснюватиметься у тісній співпраці з Венеціанською комісією та Радою Європи, де зараз проходить експертизу проект нового Кримінально-процесуального кодексу. Після прийняття Кримінально-процесуального кодексу буде розроблено Концепцію реформування правоохоронних органів, а також нову редакцію законів про прокуратуру та про адвокатуру, зазначив він. Нині, сказав В. Литвин, також триває робота над внесенням змін до Кримінального кодексу України.

Голова Верховної Ради запевнив, що будь-які зміни до Основного Закону вноситимуться у спосіб, визначений чинною Конституцією України. 

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.