Городяни взяли участь у прибиранні сміття на берегах озера Веселка
 
Побачив об’яву: «Запрошуємо до доброї справи — прибирання сміття на березі озера Веселка та в навколишньому лісі. Рукавиць, грабель та іншого інвентарю вистачить на всіх. Дніпровська районна в Києві організація «Політичної партії зелених».
Озеро Веселка, що в урочищі Пляхова (поблизу ДВРЗ) — моє улюблене місце відпочинку. У нього впадає і витікає річка Дарниця. А за іншою версією — струмок Пляховий і Дарницький та Північнодарницький меліоканали. Колись озеро називали Лісовим, Берізкою, Биківним, а прижилася назва Веселка. Оточене негустим лісом, воно притягує відпочивальників м’якою і чистою водою, тут водиться також риба, а мальовничий краєвид створює ілюзію дикої природи. От лишень біда: деякі городяни вважають, що все це — тільки для них і тільки на один день. Після їх відвідин узбережжя і навколишній ліс нагадують смітник, трава понівечена кострищами, а дрова для приготування шашликів їх любителі рубають тут-таки.
Але є кияни, які розуміють, яке це велике благо — зелене довкілля у мегаполісі. В цьому переконався, коли прийшов на заклик «зелених» Дніпровського району. Люди різного віку, але передовсім молодь, узялися до роботи — вигрібали з-під кущів побутове сміття, упаковку, пластикові та скляні пляшки. Найпроворнішими були студенти екологічного факультету Київського національного транспортного університету Андрій Хрутьба, Дарія Прокопенко, Юлія Демченко, Дмитро Харламов, Олексій Хохич, Роман Гич, Наталя Колесникова, Інна Кашка, Максим Ященко, Володимир Панченко, Марія Сіпратова. Вони та їхні друзі — члени Екологічного центру не вперше беруть участь у таких заходах, тож довго розповідати, що саме, і як робити — немає потреби.
Тим часом прихильники здорового способу життя «обстежили» дно озера, здійснивши осінній... заплив. Висновку дійшли сумного: дно водойми потрібно очищувати не лише від відходів, які повкидали туди деякі відпочивальники, а точніше — губителі природи, а й від водоростей і замулення.
А я радий, що викроїв зі свого часу кілька годин і разом з іншими городянами взяв участь у прибиранні: природою потрібно не лише користуватися. Було б добре, якби редакція розповіла про цю акцію: можливо, знайдуться й інші охочі зробити так само поблизу і «своїх» озера, річки, лісу...
Микола КАЩЕНКО,киянин.
Від редакції
Ми зателефонували голові Дніпровської районної організації «Політичної партії зелених» Андрію Ященку та запитали його, чому саме на озері Веселка відбулася така акція?
— Наша партія — ще молода. А сам район — чи не найбільша зелена оаза в місті, яке інтенсивно забудовується. Тож дбати про її збереження має бути завданням не лише органів влади, а й громадських організацій, усіх мешканців. Тому, крім іншого, ми взяли за мету очолити таких ентузіастів, разом з ними показавши, що від нас залежить, і що саме потрібно робити, аби кількість зелених насаджень не лише не зменшувалася, а й примножувалася. Залучатимемо у свої лави якнайбільше любителів природи і просто людей, які усвідомлюють, що її резерви не невичерпні. А озеро Веселка — насправді улюблене місце відпочинку киян, потребує до себе уваги. Адже його пляжі через недостатнє фінансування заростають травою, як і сама водойма — водоростями. Ми також маємо намір практичними діями демонструвати, що коли людина щось бере від природи, то обов’язково має їй і давати — бодай прибравши після себе ж сміття...
 
На знімках: учасники  акції «зелених» – студенти Національного транспортного університету.
Фото Андрія ЯЩЕНКА та Андрія ХРУТЬБИ.