У «Голосі України» був надрукований лист нашого читача, мешканця одного з будинків, розташованих на перетині вулиць Васильківської і Ломоносова, під назвою «Молоді люди за ніч напиваються до нестями, втрачаючи не лише розум, а й людську подобу» (22.06.11). У ньому йшлося, що тут на зупинці громадського транспорту незаконно встановлені МАФи, де цілодобово продаються алкогольні напої. Придбавши їх, «покупці» — здебільшого молоді люди — ідуть розважатися на дитячі майданчики, розташовані у дворі будинків, що поблизу. Тож мешканці вже забули, що таке нічна тиша і спокій, а про антисанітарію тут — годі казати.

Як повідомив наш читач, куди лишень не зверталися, передовсім до райдержадміністрації і міліції, а також до КМДА, але влада не зробила навіть спроби для наведення порядку. Тож остання надія — на «Голос України»: після оприлюднення їхньої біди у газеті мешканці будуть боротися з нахабними власниками МАФів уже колективом. Про це редакція розповіла в одному з випусків добірки «Київ». Після чого одержала відповідь за підписом заступника голови Голосіївської РДА Ірини ШАРКО.

Пропонуємо її з незначними скороченнями: «Голосіївська районна у місті Києві державна адміністрація на ваші листи ... повідомляє, що фахівцями відділів: торгівлі та споживчого ринку, контролю за благоустроєм, санітарним лікарем районної санітарно-епідеміологічної станції здійснено перевірки кіосків за адресою: перетин вулиць Васильківська, 41 та Ломоносова, 28. На час перевірки жодного дозвільного документа на встановлення і функціонування кіосків не надано. Власники багатьох павільйонів невідомі. Запрошення з’явитися до Голосіївської РДА вони проігнорували.

Голосіївська РДА надіслала листа до головного управління контролю за благоустроєм КМДА щодо внесення цих павільйонів на розгляд комісії з питань упорядкування і розміщення тимчасових споруд для примусового їх демонтажу».

Коментар

Районна влада повідомила те, про що редакція і писала: кіоски встановлені незаконно. Але газета вимагала від районної влади не констатації цього факту, а вжиття дієвих заходів. Натомість адміністрація підписалася у власному начебто безсиллі: власники невідомі, крім того, на «запрошення» влади зустрітися вони начхали. Що, утім, її, владу, чомусь не обурило і не спонукало до рішучих дій. Натомість вона надіслала листа до вищої влади — КМДА, запропонувавши своїм начальникам розглянути питання примусового демонтажу незаконно встановлених кіосків. На тому історія закінчилася.

У зв’язку з цією ситуацією виникає безліч запитань, приміром, щодо «анонімності» власників кіосків, а також, чому Голосіївська РДА не довела справу до кінця, вимагаючи від КМДА демонтувати МАФи? А найголовніше — навіщо мешканцям Голосіївського району потрібна така влада, яка, з’ясовується, безсила розв’язати навіть таку дещицю?

І насамкінець. Ми зателефонували автору листа, щоб дізнатися, чи побороли мешканці будинків — разом з районною владою — власників МАФів? З’ясовується, ні: ніхто не побажав... підписуватися під листом-заявою до райдержадміністрації, до Голосіївського управління ГУ МВС України у Києві. Є над чим замислитися — передовсім владі?