Навіщо прибирають опале листя з парків? На це запитання не завжди можуть відповісти не лише городяни, а й ті, хто утримує зелені насадження, — працівники «Київзеленбуду», котрі весною і восени саджають і обрізують дерева, згрібають, а подекуди потай спалюють листя у парках.
Приміром, жінки, які прибирали в парку імені Шевченка, стверджували, що його вивозять на компостну купу: за 3—5 років воно перетвориться на добриво. І хоч не знають, де знаходиться «купа родючості», проте їм наказано не згрібати разом з листям сміття. Таке можна спостерігати лише в найбільш доглянутих парках Києва — імені Шевченка, Маріїнському та на Володимирській гірці.
А ось поблизу — уздовж Терещенківської — газон до голого грунту вичищений граблями. Листя разом із землею, травою і сміттям спаковане у великі пакети. Після такого багаторічного прибирання грунт збіднів, верхні корені дерев оголилися, що не сприяє їх виживанню в і без того складних умовах великого міста. Якщо пройти далі — до Майдану Незалежності, можна побачити таке само.
У зв’язку з цим пригадую блог Московського громадського руху під назвою «Убили Почву», а також його листівки, написані від імені хробачків: «Залиште нам наше листя!». Тамтешні активісти відбирали його у «зеленбудівців» і знову розсипали в парках.
Ми звикли, що листя треба прибирати. Добре, що після появи Закону України «Про благоустрій населених пунктів» спалювати його заборонено: така дія вважається адміністративним правопорушенням. Але й прибирання — не безневинна справа. У багатьох київських парках після такого господарювання грунт виснажений, бо відсутність листя не дозволяє йому поповнюватися біогенними елементами. Через що умови для росту рослин погіршуються. 
Особливо страждають газони: після згрібання листя замість трави бачимо на них голий грунт і борозни від граблів. Тому дерева там усихають, а нові без родючого шару важко приживаються. Але їх саджають щовесни, на що спрямовуються нові й нові кошти — на закупівлю саджанців, оплату праці. Все це «Київзеленбуд» називає «благоустроєм», рапортуючи про збільшення площ зелених насаджень...
Європейські міста давно не прибирають опалого листя. Його навіть не змітають   — здувають з доріжок, але залишають під деревами і на газонах, а в парках узагалі не прибирають на зиму. Воно швидко перегниває, і дерева в таких умовах почуваються значно краще. Утім, прибирати листя, з’ясовується, і в Україні заборонено! Роз’яснення щодо цього дала юрист МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Шпег: «Згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, ухвалених 2006 року, заборонено згрібати листя з-під дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах. Оскільки це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для грунту, який запобігає випаровуванню грунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або змішати з грунтом, що сприятиме його мінералізації».
Але комунальники чомусь цього не знають. Як і контролюючі органи, котрі покликані карати їх за вивезення листя з парків.
Олексій ВАСИЛЮК,Національний екологічний центр України.