Триває масштабне впорядкування Бердянська. 11 листопада тут завершать реконструкцію значного відрізка головної магістралі міста — проспекту Леніна, на що витратять близько трьох мільйонів гривень. Буде повністю замінено систему зливної каналізації, електропостачання, освітлення,  встановлено лавочки, висаджено дерева...
Загалом перелік уже зробленого досить довгий. Зокрема, реконструювали площу перед міським Палацом культури, встановили нову систему освітлення Мелітопольського шосе, відремонтували близько 30 тисяч квадратних метрів доріг (це більше, ніж за два попередні роки, разом узяті). Відкрили дитячий садок у приміському селі Нововасилівка, завершили першу чергу реконструкції двох будинків культури — «Софіт» і «Маяк» тощо. Нині продовжують лагодити діряві дахи житлових багатоповерхівок, на що виділено майже два мільйони гривень. Ще мільйон піде на ремонт прибудинкових доріг і тротуарів.
Звідки кошти? З місцевого бюджету. А ще цього року місто додатково, саме на благоустрій, одержало з держбюджету 47 мільйонів гривень. Це стало можливим завдяки зусиллям колишнього міського голови, а нині народного депутата Валерія Баранова. Якби не ці гроші, то, звісно, результати роботи з упорядкування Бердянська були б значно скромнішими.
У місцевої влади — безліч ідей на майбутнє. За словами першого заступника міського голови Віктора Кулібаби, нині розпочинається робота над створенням плану розвитку Бердянська на найближчі п’ять років. Влада чекає від тих, кому не байдужа доля міста, пропозицій та побажань. Усі вони будуть розглянуті, для чого створять робочу групу з 50 осіб, до якої увійдуть депутати, чиновники, представники громадськості. Групу потім розділять на чотири підгрупи, кожну з яких очолить один із заступників міського голови, вони вже й приступлять до остаточного формування перспективного плану.
— Фактично ми займаємося двома паралельними процесами, — зауважує міський голова Бердянська Олексій Бакай, — повсякденними проблемами та визначенням стратегії розвитку міста. Одночасно з ремонтами водогонів, твердого покриття вулиць і тротуарів, дахів багатоповерхових будинків думаємо про те, що буде з Бердянськом років через п’ять. Інакше не можна, бо якщо не дивитися в перспективу, то так і лататимемо весь час дірки, вважаючи, що це і є розвиток... Розробляємо стратегічний план поки що на п’ять років, але згодом подовжимо цей термін.
Деякі задумки, які мають увійти в план розвитку міста, вже реалізовуються. Наприклад, нещодавно в центрі Бердянська розпочалося будівництво цілого комплексу новітніх атракціонів, серед яких буде 55-метрове колесо огляду — найбільше в Україні. Нині його виготовляють в Італії, потім привезуть до Бердянська і навесні змонтують. Кажуть, це оглядове колесо матиме неповторний вигляд — тільки на його ілюмінацію витратять кілька десятків тисяч доларів. Крім названого атракціону, з’являться й інші, наприклад, «водяні гірки», а ще — виросте ресторанний комплекс, усередині якого облаштують конференц- та виставковий зали.
Не залишиться без підтримки держави Бердянськ й у наступному 2012 році. За сприяння народного депутата, голови бюджетного комітету Верховної Ради Валерія Баранова в бюджеті країни окремим рядком прописані 49 мільйонів гривень, які виділять Бердянську. Щоправда, за умови, що місцева влада надасть проекти з експертними оцінками всіх новобудов, реконструкцій та переобладнань. Але це для міськради — не проблема.
До речі, іншим стане і Бердянський морський торговий порт — єдиний морський транспортний вузол регіону. Стратегію його розвитку Запорізька облдержадміністрація незабаром представить на розгляд Кабінету Міністрів.
 
Запорізька область.