Про цей намір представник фірми «Альянс Економ Україна» Володимир Бобков та закордонні інвестори проінформували керівництво області.

Отож постає реальна перспектива будівництва сонячної електростанції (СЕС) потужністю 10 МВт, а також заводу-виробника сонячних елементів. На переконання інвесторів, за такими проектами — реальність альтернативної енергетики. Адже, як планується, електростанція працюватиме з використанням тонкоплівкових, а не полікристалічних сонячних елементів. Це дасть змогу сповна використовувати світло від сонця, якого на Закарпатті більш ніж достатньо, — навіть за хмарної погоди. До речі, такі надсучасні електростанції вже функціонують у Німеччині й Іспанії.

Оскільки норма українського законодавства вимагає, щоб такі електростанції щонайменше на третину забезпечувалися сонячними батареями вітчизняного виробництва, то доцільно відразу вести мову й про будівництво в області заводу з випуску сонячних елементів. За попередніми розрахунками, повідомили кореспонденту «Голосу України» в облдержадміністрації, для зведення електростанції треба майже 20 млн. євро. Але ж вона справді екологічно чиста й безпечна для довкілля — на відміну від гідростанцій. Бо дві споруджені біля гірських сіл й уже діючі викликають протест місцевих жителів і занепокоєння фахівців: після запуску першої обміліли потоки й зникає вода, а горяни, які живуть довкола другої, турбуються про наслідки від «загати»-греблі в перспективі...

Щоправда, в нас чомусь проблеми «шикуються» поперед ідей: заручитися підтримкою обласної влади у спорудженні СЕС — менш як половина справи. Бо ж усі інші дозвільно-нормативні документи інвестор має отримувати в столиці.

— Як керівник області я зацікавлений, щоб такий проект реалізували саме на Закарпатті, — запевнив голова ОДА Олександр Ледида. — Стосовно виділення землі та сприяння у технічних питаннях можете розраховувати на мою підтримку. Але такі масштабні проекти погоджуються лише на державному рівні.

Тож інвестори сподіваються на підтримку Києва. А якщо ні, той, у кого в голові народилися конкретні ідеї і є кошти, може знайти й інше місце для реалізації своїх намірів.