Таку табличку з написом можна побачити на вулиці Зрошувальній в Дарницькому районі столиці. Встановили її місцеві жителі. Вони переконують: лише такі заходи допоможуть захистити автолюбителів та пішоходів від травмування. Адже одна яма, з якої стирчать гілки, палки та металеві дроти, знаходиться поблизу тротуару. Інша — посередині проїжджої частини дороги. Лише добре обізнані мешканці обходять їх. Гості ж удень обурюються, а вночі падають... Проте не скаржаться.
Киянка Валентина увечері поверталася з роботи додому. Відкритий люк вона просто не побачила. Жінка травмувалася: забила ноги і руки. На щастя, обійшлося без переломів.
— Комунальники не встигають їх ставити, — каже потерпіла дівчина. Адже в цьому районі дуже часто їх крадуть. Я йшла з роботи втомлена і втратила пильність. Провалилася однією ногою. Та усе обійшлося. Позиватися до суду не буду.
На жаль, такі випадки в столиці не поодинокі. За інформацією «Київводоканалу», лише торік трапилося декілька таких нещасних випадків. Перехожі та тварини отримують серйозні травми, провалюючись до відкритих люків.
— Такі крадіжки завдають ще і значних фінансових втрат для держави. Найдорожче коштують кришки від важких люків. Їхня вартість сягає трьох тисяч гривень. Вони переважно розташовані на проїжджих частинах. Зняти їх не так просто. Тож здобиччю крадіїв переважно стають кришки середніх та легких люків, розташовані на тротуарах, газонах, прибудинкових територіях. Коштують вони теж недешево — близько півтори тисячі гривень, — розповідає «Голосу України» начальник управління експлуатації водопровідних мереж Микола Тимчук.
За словами М. Тимчука, нещодавно ПАТ «АК «Київводоканал» уклало угоду з одним Рівенським заводом на виготовлення кришок із запірним механізмом. Їх можна буде відкрити лише за допомогою спеціального ключа, який видадуть виключно працівникам «Київводоканалу» та МНС.
Однак, на переконання комунальників, і такі заходи не вирішать цієї проблеми. Адже важливим питанням у запобіганні крадіжок є активність міліції, а також її співпраця з пунктами прийому металобрухту.