Відучора почав діяти Закон «Про судовий збір», який визначає порядок справляння збору за подання заяв, скарг до суду, видачу судами документів та його розміри. Якщо раніше розмір обраховувався виходячи з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.), то відтепер береться розмір мінімальної заробітної плати. Якщо точніше, то судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду (на 1 січня цього року мінімальна заробітна плата становила 941 грн., однак якщо врахувати, що її розмір вже на 1 грудня встановлено у 1004 грн., то станом на 1 січня 2012 року сума, очевидно, може бути більша). При цьому зверніть увагу: тепер платіж єдиний, замість держмита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення, як раніше.
Так, наприклад, за подання до суду позовної заяви майнового характеру доведеться заплатити 1 відсоток ціни позову, але не менш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (МЗП) та не більше 3 розмірів МЗП (не менше 188,2 грн. і не більше 2823 грн. — розраховано, виходячи з МЗП 941 грн.). За позов немайнового характеру — 0,1 розміру МЗП (94,1 грн.). У разі подачі позовної заяви про розірвання шлюбу — 0,1 розміру МЗП (94,1 грн), а про поділ майна при розірванні шлюбу — 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру МЗП та не більше 3 розмірів МЗП (від 188,2 до 2823 грн.). Для прикладу: до 1 листопада подача позовної заяви (держмито) коштувала 1 відсоток ціни позову, але не менше 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто не менше 51 грн. і не більше 1700 грн. А за позовну заяву про розірвання шлюбу потрібно було заплатити лише 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (8,50 грн.). Однак, порівнюючи суму збору з розміром держмита, необхідно врахувати, що крім нього, необхідно було ще сплатити витрати на інформаційно-технічне забезпечення процесу.
Ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру до господарського суду становить відтепер 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру МЗП та не більше 60 розмірів МЗП, немайнового характеру — 1 розмір МЗП. У разі подачі адміністративного позову майнового характеру розмір збору становитиме 1 відсоток розміру майнових вимог, але не менше 0,1 розміру МЗП та не більше 2 розмірів МЗП; немайнового характеру — 0,03 розміру МЗП.
Водночас законом збережено пільги щодо сплати судового збору. Від його сплати, зокрема, звільняються інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи зникли безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди І та ІІ груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів І та ІІ груп; громадяни, віднесені до 1-ї та 2-ї категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; позивачі — за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин; за подання позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи; позовів про стягнення аліментів.
З повним текстом закону можна ознайомитися у «Голосі України» за 3 серпня цього року.