Чоловіки не хочуть ділитися владою із жінками. Серед народних депутатів тільки сім відсотків — представниці прекрасної половини людства. Тоді як в Європі цей показник становить понад 20, а подекуди — 40 відсотків. Та соціологи переконують: ситуація в Україні може змінитися. Наразі, мовляв, спостерігається розчарування в політиці, а точніше, в її чоловічій моделі. Тому українки мають усі шанси прорватись у владу. Щоправда, для цього потрібно виконати кілька пунктів: по-перше, змінити законодавство та квотувати кількість жінок (для початку на рівні 25—30 відсотків), і по-друге, самим жіночим рухам активізуватися та по можливості об’єднатися. А зміни у свідомості суспільства вже відбулися: майже 75% українців хочуть голосувати за жінку-політика. І майже втричі порівняно з 2005 роком зросла кількість українок, готових віддати свій голос за «колегу по статі».
Сьогодні назрів «голод» на жінок-політиків, які могли б освіжити політичну еліту України. Про це, за словами директора Центру перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики та НАНУ Леоніда Ільчука, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного його центром у серпні—жовтні цього року. Так, у тому, що недостатньо ефективно використовується потенціал прекрасної статі у структурах влади, переконані 68 відсотків опитаних жінок та 49% чоловіків.
При цьому майже 65 процентів українок упевнені: в суспільстві й досі існують стереотипи щодо їх слабкості та неможливості обіймати керівні посади. Крім того, на їхньому шляху до влади — створення чоловіками додаткових штучних перепон. Цікаво, що кожен п’ятий чоловік переконаний: жінка-політик — це маріонетка в руках тих, хто її фінансує, і не більше.
Між тим, як свідчить опитування, у свідомості людей чоловіки та жінки політики — наче істоти із різних планет. Якщо першим притаманні такі риси, як прагнення влади, схильність до політичного екстремізму та рішучість, то в «арсеналі» сильних сторін других — порядність та вміння розуміти проблеми інших людей, обстоювання їхніх інтересів. Ідеальна для більшості жінка-політик має бути сильною, неконфліктною, але водночас принциповою. Вона повинна вміти не скликати на барикади, а турбуватися про своїх виборців. І, що найголовніше, — бути професіоналом та в жодному разі не бізнес-вумен. Одна із помічених соціологами тенденцій: серед виборців зростає попит на професіоналізм та конструктивізм.
Та найголовніше досягнення проведеного опитування, на думку політолога Оксани Рублюк, полягає в тому, що «розвінчується міф про те, що жінки не голосують за жінок. Вони готові підтримати жінку, просто питання — яку? Вона має бути неконфліктною, уміти мудро та толерантно розв’язувати проблеми простих людей. Перевага надається представницям освіти, культури, охорони здоров’я. Можна з упевненістю говорити, що політична культура суспільства нашого зросла. І на часі — зміна еліти».