Президент України Віктор Янукович має підтвердити чи спростувати план проведення земельної реформи вже з 1 січня 2012 року, а Генеральна прокуратура — розібратися із розповсюдженням серед місцевих органів влади документа про запровадження ринку землі, — про це заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на брифінгу в парламенті. Він продемонстрував брошуру «Земельна реформа в Україні: сто запитань і відповідей» зі вступним словом та фотографіями Президента і міністра АПК, котру розповсюджено серед голів держадміністрацій та райрад, у якій йдеться про те, що ринок землі в Україні запрацює з 1 січня 2012 року. М. Томенко назвав дивною заяву Держкомітету із земельних ресурсів про те, що така брошура справді готувалася, але «хакери-провокатори» вкрали цей документ із комп’ютерів Держкомітету і розіслали по регіонах. І заявив, що має намір звернутися до Генеральної прокуратури з проханням розібратися в ситуації.
Заступник глави парламенту також звернув увагу на те, що на парламентських слуханнях, присвячених земельній реформі, говорили про ціну в 1500 доларів за гектар. У серпні Держкомзем заявив, що ціна після скасування мораторію на продаж землі становитиме 500—800 доларів за гектар. А нині в розповсюдженій брошурі начебто від імені Президента та міністра АПК йдеться про ціну землі від 300 доларів. Водночас політик звернув увагу на те, що в Україні досі не діють земельний кадастр та земельний банк. «Влада таємно підготувала земельну реформу, бо я не чув ні від кого спростування, що цього немає, — заявив М. Томенко. — Мало того, парламент і парламентська більшість цього не знає, бо закон про ринок землі навіть не стоїть у порядку денному і навіть не розглядався у першому читанні».
У свою чергу, народний депутат Василь Кравчук повідомив, що фракція «БЮТ-«Батьківщина» блокуватиме ухвалення закону про ринок землі. Він звернув увагу на те, що досі не прийнято резолюцію за підсумками парламентських слухань стосовно земельної реформи, тоді як майже всі учасники слухань виступили із засудженням запровадження ринку землі. Й ані в цьогорічному держбюджеті, ані в проекті держбюджету-2012 немає жодного рядка про підтримку селянських та фермерських господарств. «Діє така схема — довести до банкрутства всі сільгосппідприємства, а тоді за безцінь забрати в селян останнє, що в них залишилося, — землю», — вважає депутат.