Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов сподівається, що новообраний парламент працюватиме краще і в ньому буде сформовано потужну, патріотичну, демократичну більшість. Про це він заявив в інтерв’ю ЗМІ.
Архітектура нової Верховної Ради
«Я дуже хочу сподіватися, що новообраний парламент працюватиме краще, ніж працював парламент сьомого скликання», — сказав О. Турчинов в інтерв’ю «Телеканалу новин «24».
Нагадавши, що у Верховної Ради нинішнього скликання «дуже важка історія», глава парламенту зазначив: «Після перемоги Майдану, руйнації режиму Януковича фактично ми змогли сформувати нову більшість, і парламент достатньо ефективно працював ці декілька місяців, приймалися дійсно дуже важливі для країни закони».
Серед найважливіших рішень, що їх ухвалила Верховна Рада сьомого скликання, О. Турчинов назвав синхронну з Європейським Парламентом ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС, законодавчі акти щодо оновлення влади, боротьби з корупцією, зміцнення обороноздатності країни, про вищу освіту, про створення Суспільного телебачення.
Олександр Турчинов висловив переконання, що у новообраному парламенті буде сформована потужна, патріотична, демократична більшість, яку, як і майбутній уряд, сформують проєвропейські сили.
«Українці дуже мудрі люди, і мені здається, що прийшов час, коли треба довіряти тим, хто здатний працювати, — сказав Голова Верховної Ради. — Я переконаний, що саме таких оберуть до нової Верховної Ради, яка продовжить ті позитивні зрушення, які були прийняті наприкінці каденції парламенту сьомого скликання».
Масштабні реформи
Глава парламенту висловив переконання, що більшість у новій Верховній Раді повинна бути конституційною. «Тоді це стала, стабільна більшість, яка зможе приймати дуже відповідальні рішення», — наголосив керівник парламенту, нагадавши, зокрема, про необхідність внесення змін до Конституції. О. Турчинов також підкреслив, що потрібна «ідеологічна більшість» —люди, які об’єднуються за своїми переконаннями. І саме така більшість забезпечить європейський шлях нашої країни.
«Думаю, що всі демократичні сили, які дбають не про свої амбіції, а про Україну, зможуть домовитися», — сказав О. Турчинов, зазначивши, що нині неприпустимо займатися формуванням більшості декілька місяців, як це відбувалося раніше, оскільки потрібно здійснити масштабні реформи в усіх сферах і якнайшвидше сформувати уряд.
Коаліційна угода
Відповідаючи на запитання щодо переговорного процесу про коаліційну угоду у Верховній Раді наступного скликання, О. Турчинов висловив думку, що нині говорити про це передчасно. «Ми не знаємо, які політичні сили подолають п’ятивідсотковий бар’єр», — пояснив він, додавши, що сьогодні важко спрогнозувати, якою буде «архітектура майбутнього парламенту».
За словами Голови Верховної Ради, реально говорити про це можна тільки після того, як ЦВК оголосить результати виборів. «Як тільки Центральна виборча комісія оголосить попередні результати, це і є сигнал для підписання коаліційної угоди», — сказав він.
Очищення кадрів
Тільки очищення і оновлення влади створює підґрунтя для проведення реальних змін, на які очікує суспільство, підкреслив Олександр Турчинов.
За його словами, люстраційний процес вже почався: «Прем’єр оголосив про звільнення багатьох осіб з дуже відповідальних посад, — пояснив керівник парламенту. — Мова йде про керівників найвищого рівня, заступників міністрів, тих, хто постійно змінював партійні кольори, залишаючись на посадах не через високий професійний рівень, а через мімікрію під будь-яку політичну кон’юнктуру». Він наголосив, що ті, хто сприяв перетворенню України на тоталітарний режим, не можуть працювати, тому що це небезпечно.
Антикорупційне законодавство
О. Турчинов наголосив, що скоро і в центрі, і в регіонах буде відкриватись дуже багато вакансій. «Сьогодні ми звертаємось насамперед до молоді. Нам потрібні фахівці, які мають якісну освіту, переконання та патріотичні погляди», — сказав він, додавши, що надзвичайно важливо, «щоб молоді політики не перетворились на старих корупціонерів».
Тому так важливо, зазначив Голова Верховної Ради, щоб запрацювало антикорупційне законодавство: «Там дуже жорсткі вимоги щодо роботи чиновників. Коли ці закони запрацюють, бажаючих працювати чиновниками буде не так багато», — вважає він, адже в цьому випадку повністю контролюються не лише прибутки посадовців та їхніх родин, а й видатки.
«Саме цей комплекс завдань, який ми почали реалізовувати, повинен дати результат — європейську демократичну Україну», — сказав О. Турчинов, нагадавши, що уряд розробив трирічну програму реформ, втілення яких у життя дасть змогу нашій країні за короткий термін стати членом ЄС.
Часу для «розкачки» немає
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов в інтерв’ю журналу «Новое время» заявив, що почати формувати парламентську більшість необхідно одразу після оголошення ЦВК попередніх результатів виборів.
О. Турчинов зазначив, що новообраний парламент має без зволікань взятися до конкретної і відповідальної роботи. При цьому керівник парламенту наголосив, що у зв’язку з ситуацією в країні, зокрема, проведенням воєнних дій, «часу для «розкачки» у нас немає». Тому, на його переконання, розпочати формування парламентської більшості необхідно одразу після оголошення ЦВК попередніх результатів виборів, і паралельно з цим повинні відбуватися консультації щодо уряду. «З тим, щоб у перший же день роботи парламенту не змагатися в красномовстві, а взятися до конкретної і відповідальної роботи», — додав Голова Верховної Ради.
Донбас — це частина України
«Донбас — це частина України, і ця тема для нас не є дискусійною. Але головною умовою його реінтеграції є повне визволення», — сказав Голова Верховної Ради. Без цього, за його словами, всі розмови про співіснування, кооперацію призведуть до створення не тільки зони замороженого конфлікту на десятиліття, а й постійного центру дестабілізації ситуації в країні.
Півострів повернеться
Керівник парламенту переконаний, що Крим повернеться до складу України. «Але його повернення стане можливим тільки за активної підтримки цього процесу більшістю населення півострова», — сказав О. Турчинов.
За його словами, для цього необхідно «повністю очистити від загарбників материкову частину країни, продовжуючи нарощувати потенціал наших Збройних Сил, забезпечити демократизацію і системне економічне зростання України, що спричинить повну інтеграцію нашої країни до ЄС».
«Уже зараз ті, хто плескав у долоні російським окупантам, почали розчаровуватися, — наголосив О. Турчинов. — Але повернення не відбудеться, поки населення півострова чітко не усвідомить: пішовши від України, вони втратили набагато більше, ніж «придбали». І тоді це стане потужним елементом зустрічного руху повернення в демократичну, сильну й успішну Україну з тоталітарної, приреченої на перманентні кризи Росії».
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:
 
— Сьогодні говорити про оновлення країни неможливо без оновлення влади. Саме тому уряд почав дуже серйозну кадрову реформу.