«Вибори є найкращим шляхом політичної чи народної люстрації. Люди повинні мати право вільно проголосувати. Кого оберуть — той і матиме право представляти українців в новообраному парламенті, отримає право формувати новий уряд і найбільшу міру відповідальності за майбутнє держави», — про це під час учорашньої селекторної наради з питань проведення позачергових виборів народних депутатів сказав прем’єр Арсеній Яценюк (на знімку).

За його словами, головним завданням та відповідальністю влади є забезпечення вільного волевиявлення та прозорого підбиття підсумків голосування. А. Яценюк нагадав, що вчора набув чинності закон, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за підкуп виборців, продаж голосів та підроблення виборчих документів, та доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову упродовж двох днів чітко роз’яснити внесені до Кримінального кодексу зміни. «Будь-хто, незалежно від того, чи він з партії влади, чи він з партії опозиції, чи має відношення до збройних формувань -буде притягатися до відповідальності за порушення цього закону», — попередив глава уряду.

Також прем’єр закликав силові структури бути готовими до можливих провокацій з боку проросійських терористів. За його словами, спроби дестабілізації, хоч і невдалі, були під час президентських виборів, тому абсолютно зрозуміло, що від своїх планів вони не відмовилися. «Потрібна повна мобілізація всієї правоохоронної системи з метою недопущення зриву виборчого процесу та будь-яких спроб терористичних атак під час виборів», — підкреслив А. Яценюк.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що правопорядок під час виборів забезпечуватимуть посилені наряди міліції. «Всього охорону громадського порядку під час виборчого процесу здійснюватимуть 82 тисячі міліціонерів, з яких 61 тисяча безпосередньо охоронятиме виборчі дільниці та виборчу документацію», — сказав міністр. Ще майже 18 тисяч міліціонерів забезпечуватимуть охорону правопорядку в населених пунктах, а 4 тисячі правоохоронців входитимуть до складу груп спеціального реагування на тих територіях, де можлива небезпека терористичних акцій або агресивних дій тих чи інших кандидатів.

Стосовно забезпечення виборчого процесу в Донецькій та Луганській областях, то там спільно з міліцією діятимуть підрозділи Нацгвардії та Збройних Сил України. «Окремо звертаю увагу на Донецьку та Луганську області. На цих територіях в деяких політичних партій є ілюзії, що вони, скориставшись складною ситуацією, шляхом силового тиску та маніпуляціями зможуть добитися результату. Я рішуче заявляю, що МВС повністю забезпечено всіма резервами і спільно з Нацгвардією та Збройними Силами України зупинить будь-яку провокацію», — сказав А. Аваков та попередив: «Якщо хтось думає, що може отримати депутатський мандат ціною жорстких активних кримінальних дій, то він в результаті отримає не мандат, а тюремний термін», — рішуче попередив він.

А. Аваков також повідомив, що Міністерством внутрішніх справ вже порушено 227 кримінальних проваджень, пов’язаних із правопорушеннями під час виборчої кампанії. Найбільше таких фактів зафіксовано в Одеській, Київській, Чернігівській та Харківській областях, причому здебільшого порушниками є мажоритарники-самовисуванці.

Міністр оборони Степан Полторак, коментуючи ситуацію із голосуванням військовослужбовців в зоні АТО після того, як парламент відмовився ухвалити відповідний законопроект, зазначив, що «буде можливість проголосувати майже 10 тисячам військовослужбовців. Решта особового складу такої можливості не матиме. Є військовослужбовці, які обурені таким рішенням, що подали сьогодні позови, щоб мати право на голосування», — сказав міністр.

Водночас міністр юстиції Павло Петренко висловив думку, що Центральна виборча комісія може забезпечити для учасників АТО можливість для голосування.

Утім, з цим твердженням не зовсім погодився заступник голови ЦВК Андрій Магера, котрий повідомив, що до 20 жовтня заяви про зміну місця голосування подали лише понад 9 тисяч військовослужбовців, тож тільки вони зможуть прийти на виборчі дільниці. Щоправда, він припустив, що ЦВК могла б прийняти свою постанову для врегулювання цієї ситуації, але навряд чи це вже можливо.

Що стосується вимушених переселенців, то, за словами міністра соціальної політики Людмили Денісової, станом на вчора для участі у виборах зареєструвалися понад 160 тисяч осіб, тож вони зможуть взяти участь у виборчому процесі. Хоча загалом в Україні офіційно налічується 427 тисяч переселенців.

Прем’єр також доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості забезпечити безперебійність подачі електроенергії, «щоб випадково не вимкнулося світло саме в той момент, коли почнуть підраховувати виборчі бюлетені».

Степан Полторак.

Арсен Аваков.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua