ВИБОРИ-2014
 
«Ярмарок підкупу» виборців провели у Львові представники громадських організацій. На проспекті Свободи до городян підходили молоді люди й просили продати свій голос на виборах, пропонуючи широкий вибір: комусь давали продукти, комусь гроші, а декому навіть хотіли відремонтувати дорогу. Ніхто, до кого зверталися активісти, не погодився продати свій вибір.
Але в реальному житті ситуація на Львівщині зовсім інша. Як повідомляють представники «Опори» та «Комітету виборців України», заможні кандидати почали підготовку ще задовго до виборів — щоб достукатися до своїх виборців, ремонтували дороги, встановлювали пластикові вікна в школах, «прикуповували» авторитетних осіб. А в селі підвищена увага кандидатів до голів сільських рад, священиків, директорів шкіл та медичних працівників — часто з ними спільну мову намагаються знайти через матеріальні блага.
Відмінність цьогорічної кампанії — мінімальна реклама на екранах телевізорів тих, кого відносять до представників олігархічного клану. Вони перейшли в підпілля і рідко беруть участь у дебатах. Виборці називають їх злодіями, бо вони «думають лише про свою кишеню».
Як розповів «Голосу України» один із кандидатів по Дрогобицькому округу, ситуація в населених пунктах передреволюційна. Люди вперто кажуть претендентам, що не довіряють їм, до того ж не добирають слів. У Стебнику заможному кандидату надавали стусанів, і він врятувався від розлюченого натовпу втечею. Ще одного намагалися побити біля церкви.
Кандидати для зустрічей вибирають прогнозовану аудиторію — навчальні заклади, успішні підприємства. Натомість менше стало мітингів і зустрічей у житлових мікрорайонах. На них виборці не приходять, або ведуть себе агресивно. Люди зневірилися в політиках і добре знають, чого й від кого можна чекати. Для них не таємниця, що два брати-олігархи, які йдуть на вибори, хочуть узяти під контроль усю область і посадити свою людину в крісло голови облдержадміністрації. Навіщо? Щоб примножувати свої багатства. Вони вже не криються і відверто демонструють свої статки. Один із них у розпалі кампанії відкрив для доньки дорогий торговельний центр. Колишній митник, який балотується в депутати, справив для доньки казкове весілля, про яке не мріють навіть у ситій Європі. І все це відбувається на тлі збідніння народу, коли кращі сини гинуть на сході за Україну, а в селах на останню копійчину пенсіонерів купують бронежилети для АТО.
Тому не дивно, що в соціологічних опитуваннях високий рейтинг у тих політичних сил, де є  нові обличчя. Експерти таку поведінку електорату пояснюють тим, що люди розчаровані й не відчувають жодних змін. Якщо швидко не провести реформи, нас чекає Коліївщина та акції масової непокори.
Богдан КУШНІР.
Львів.
Не знаєте, за кого голосувати? Студіюйте програми
Лідери низки молодіжних організацій Тернопільщини не полінувалися і засіли за вивчення програм політичних партій та кандидатів-мажоритарників, які беруть участь у парламентських виборах. Зокрема, титанічну роботу провів член правління громадської організації «Спілка молодіжного самоврядування» Олег Грушицький. Він прочитав програми всіх партій та кандидатів від них, які балотуються на мажоритарних округах в області. Зробив висновок: програми пишуться для реєстрації ЦВК, а не для їх реалізації. Відсутні чіткі й конкретні механізми дій, не розкрито джерела фінансування, багато популізму тощо.
Місцеві політики списують їх цілими уривками з програм своїх партій, не враховується специфіка регіону. Найгірше те, вважають молодіжні лідери, що в багатьох програмах лише побіжно згадуються проблеми молоді або взагалі не згадуються, відсутні чіткі й конкретні механізми реалізації молодіжної політики. Скажімо, з працевлаштування молоді, яка отримала вищу чи середню професійну освіту, забезпечення першим робочим місцем.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Очікують особистостей з конкретними діями
Прикарпатські виборці серйозно вагаються — за кого голосувати. Особливістю нинішнього волевиявлення, за словами голови Івано-Франківської обласної організації «Комітет виборців України» Юрія Лисюка, є те, що і в партійних списках, і серед мажоритарників немає «своїх» і «чужих» — усі представники демократичних сил, активні «майданівці», військові, всі хочуть змін та реформ.
Ще більше почали збивати з пантелику чвари між кандидатами, які буквально вихлюпнулися на людей в останній передвиборний тиждень. «Чорний піар», вишукування грішків минулого призвели до того, що до 30 відсотків потенційних виборців краю й досі не знають, за кого віддати свій голос. До того ж програми кандидатів рясніють загальними фразами, а люди очікують нових політиків з конкретними діями, які зможуть створювати нові правила гри в країні.
Також в Івано-Франківську зареєстровано 1680 осіб, які змінили місце голосування, 200 з них — переселенці з Донбасу та Криму, 500 — студенти й ті, хто в неділю працюватиме в обласному центрі.
Галина БРУХАЛЬ.
Івано-Франківська область.