Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 15-й тур.
29 жовтня. «Металіст» — «Ворскла». 2:2. 25 342 глядачі. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Гав’єр, 18, Соса, 37 — Безус, 69, Оберемко, 89.
«Олександрія» — «Шахтар». 2:3. 7 000 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Старенький, 24, Сидоренко, 37 — Дентіньо, 5, Вілліан, 13, Тейшейра, 34. Вилучено Ракицького («Шахтар», 72, друге попередження), Зейналова («Олександрія», 89, друге попередження).
30 жовтня. «Зоря» — «Волинь». 0:2. 4 500 глядачів. Рефері — Іщенко (Київ). Голи: Майкон, 65, Бута, 90+4. Вилучено Ліпартію («Зоря», 5).
«Таврія» — «Динамо». 0:0. 12 000 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Вилучено Ярмоленка («Динамо», 90, друге попередження), Мілевського («Динамо», 90+2).
«Карпати» — «Дніпро». 0:2. 10 600 глядачів. Рефері — Олег Деревинський (Київ). Голи: Калинич, 3, Кравченко, 82. Вилучено Інкума («Дніпро», 62, друге попередження).
«Арсенал» — «Кривбас». 2:0. 4 123 глядачі. Рефері — Олександр Іванов (Донецька область). Голи: Обіде, 27, Ковпак, 61.
Матчі «Оболонь» — «Чорноморець» і «Металург» — «Іллічівець» відбулися вчора. Про їхні результати повідомимо у наступному числі нашої газети.
Лідер чемпіонату зазнав відчутних втрат. По-перше, «загубив» два очки, зігравши внічию у Сімферополі. По-друге, травм зазнали і вимушені були залишити поле ще в першому таймі ключові гравці «Динамо» — воротар Шовковський і оборонець Михалик. Нарешті, вилучили з поля Ярмоленка і Мілевського. Тому динамівці догравали матч вдевятьох. То виходить, що на лідера влаштували справжнє полювання? Схоже, що так.
Але давайте розберемо червоні картки двох згаданих футболістів. Припустимо, що рефері Годулян втратив контроль над ситуацією в цьому поєдинку, котрий в останні хвилини тривав в розпеченій атмосфері, і поспішив із суворим покаранням. Варто сказати й про те, що господарі поля зовсім не були янголами, як їх намагаються зараз виставляти окремі коментатори. Сімферопольці програли перед цим три матчі і опинилися в досить складній ситуації. Тому не гребували нічим і тишком-нишком провокували киян. Але це жодним чином не виправдовує поведінку вилучених футболістів.
До речі, в шести матчах туру, котрі відбулися у вихідні, зафіксовано аж шість (!) вилучень. Про що це говорить? Мабуть, про втому, про гостроту боротьби в турнірі, а в окремих випадках про елементарну невихованість.
— Насамперед, хочу привітати свою команду, — сказав після матчу у Сімферополі Юрій Сьомін. — Перше коло ми закінчили на першому місці. Тепер про сьогоднішню зустріч. Коли ми грали в комбінаційний футбол, не вступали в некоректні єдиноборства, то мали перевагу, мали моменти. Коли припиняли грати у свій футбол — моменти не виникали. Явно не впорався з цим дуже напруженим матчем суддя. Були незрозумілі вилучення, зупинки гри тощо.
— Яка ситуація з травмованими Михаликом і Шовковським?
— Дуже серйозна. Здається, у Шовковського травмовано пальця, а гравець, який брав участь у цьому єдиноборстві, не отримав навіть жовтої картки. У Михалика, схоже, ситуація ще складніша.
— Чи стала ця зустріч для «Динамо» перевіркою перед матчем з «Бешикташем?
— Це була не репетиція — це була справжня війна на футбольному полі. Таке враження, що «Таврія» сьогодні чемпіоном світу стала.
Отже, як зазначив наставник динамівців, перше коло чемпіонату завершилося, і підопічні Сьоміна фінішували на першому місці. Хоча до зимової перерви учасники проведуть ще п’ять турів. Але факт залишається фактом: «Динамо» — осінній чемпіон!
Але продовжимо огляд найцікавіших подій туру. Не найкращий настрій після домашнього поєдинку з «Ворсклою» у футболістів «Металіста». Після першого тайму харків’яни вели у рахунку 2:0 і ніщо не віщувало для них проблем. Але полтавчани виявили найкращі якості та врятували матч. А гол, який забив у падінні через себе (ножицями) Безус, може стати окрасою всього чемпіонату.
Тренер «Металіста» Мирон Маркевич сказав, що у перерві він попереджав футболістів: дуже легко все дається і треба бути уважними. «Ворскла» — команда, яка в будь-який момент може додати. Так і сталося.
— Ми були змушені провести заміни, — продовжив Мирон Богданович. — Деякі гравці вийшли на поле, але незрозуміло було, з якою метою. Либонь, відбути номер. Українські футболісти, які зараз виступають у «Металісті», напевно, вже своє відіграли. Тепер треба терміново перейматися комплектацією, пошуком нових виконавців з України, які відповідали б рівню «Металіста»...
Вольову перемогу в Олександрії здобув «Шахтар». Адже господарі відзначалися не лише емоційною налаштованістю, а й добротною грою.
А «Шахтар» ще позавчора вилетів до Санкт-Петербурга, де сьогодні зіграє дуже важливий матч Ліги чемпіонів проти лідера чемпіонату Росії «Зеніта». Початок зустрічі о 19.00 (за київським часом). Трансляція на телеканалі 1+1.
Фото ФК «Шахтар».
Фрагмент матчу в Олександрії.