Спершу голова Калинівської райдержадміністрації на Вінниччині Руслан Слюсаренко власноруч підписав розпорядження про надання дозволу на виготовлення проекту на земельну ділянку для створення свого господарства фермеру Віктору Шулькевичу, а потім так само власноруч перекреслив документ.

Керівника звільнили, а його заступника взяли під варту

Фермер звернувся до суду. Більш як два місяці добивається правди. За цей час змінився голова райдержадміністрації, під варту взяли його заступника — затримали «на гарячому» під час отримання хабара за земельні питання. Новий керівник району обіцяє земельну ділянку в іншому селі. «Але я дізнався, що там є свій власник, тобто на ній господарює інша людина», — каже фермер. Тим часом поле, яке пан Шулькевич мав отримати в оренду, орють й засівають інші, навіть з іншого району. Воно дісталося фермерському господарству «Зоря», що зареєстроване в Липовецькому районі. І це за умови, що прокуратура Калинівського району встановила факт порушення земельного законодавства при наданні «Зорі» цієї ділянки.

Чи отримає фермер Шулькевич землю? І коли це станеться? У районному управлінні земельних ресурсів запевняють, що нададуть ділянку в іншому місці. Але поки що цього зробити не можуть, бо там треба розв’язати інший вузол.

В одного заберуть — іншому дадуть?

— На цій ділянці справді є інший власник, — каже начальник відділу Держкомзему в Калинівському районі Андрій Манило. — Там сто гектарів поля. Приблизно на половину цієї площі у тамтешнього фермера немає документів. Його вже попереджали, щоб не засівав те поле, яке документально не оформлено. Чоловік не зважає на попередження. Доведеться звертатися до правоохоронних органів. Ось ту ділянку і передамо фермеру Шулькевичу.

— Це може тягнутися роками, — каже Віктор Шулькевич. — Де таке бачено, щоб фермер, який вже обробляє землю, взяв та й відмовився від неї? Як кажуть, зубами триматиметься за своє, бо ж там уже затрачено його працю, кошти. Зрештою, оформить документи — і все стане на свої місця. У нього ж більше прав, ніж у мене, бо вже працює на тій ділянці, а я тільки претендую. Якщо там хтось з’явиться, встромлятиме палиці в колеса, це ж наша психологія. Одне слово, мало віриться, що в одного заберуть, а іншому дадуть...

Вам відмовлено — і крапка!

Заяву до Калинівської райдержадміністрації Віктор Шулькевич написав на початку березня нинішнього року. Просив надати земельну ділянку площею 42 гектари для ведення селянського (фермерського) господарства. Перед тим він, колишній випускник Вінницького аграрного університету, пройшов професійний добір щодо вміння і досвіду створювати фермерське господарство. Отримав дозвіл на це районної комісії з питань створення фермерських господарств. Така процедура була передбачена на той час чинним законодавством, зокрема, про це йшлося в статті 6 Закону «Про фермерське господарство». Ст. 6 закону виключена від 16.06.2011 р.

— Перш ніж написати заяву, я побував у декількох населених пунктах, цікавився наявністю вільних земель, — каже фермер. — Зупинив свій вибір на землях Нападівської сільської ради. Біля села Мончинці, воно входить до цієї сільради, була вільна ділянка площею 41,5 гектара. Знав, що нікому, як кажуть, не перебиватиму хліб. Як виявилося, дорогу перейшли мені.

Спершу все йшло, як мовиться, гладесенько-рівнесенько. Заяву фермера з адміністрації передали в районний відділ Держкомзему. Там підготували розпорядження голови райдержадміністрації «Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Шулькевичу Віктору Юрійовичу для створення фермерського господарства на території Нападівської сільської ради».

І раптом фермер отримав листа з тієї самої райдержадміністрації. У ньому лише два речення. У першому сказано, що адміністрація відмовляє у виділенні земельної ділянки загальною площею 41,5 гектара із земель запасу Нападівської сільради. «У разі порушення ваших прав та інтересів, маєте право звернутися до суду, згідно зі статтею 16 Цивільного кодексу України», — такий зміст другого речення. Підписав листа заступник голови адміністрації Микола Васківнюк.

— У листі жодного пояснення причини відмови, — каже фермер. — Це вже потім під час особистої зустрічі мені пояснили, що ця ділянка піде іншим людям, бо так нібито хочеться комусь з області. Але ж закон вимагає вказувати причину, чому чиновники відмовляють надавати землю, ніхто на це не зважає. Такі реалії. Нам пояснюють, що є для цього правоохоронні органи, суд, зрештою, а що з того? Хазяїн у районі — голова адміністрації, як скаже, так і буде. Мій приклад — конкретне підтвердження цього. Я ж не вигадую якісь химери. Називаю конкретні факти. Повідомив про них скрізь — прокуратуру, суд. І що з того?..

Договір без номера

Майже через три місяці після того, як фермер Шулькевич звернувся із заявою про виділення землі, голова адміністрації видав розпорядження про надання дозволу на оформлення документів на ту само ділянку фермерському господарству «Зоря» з Липовецького району. Щоправда, перед тим відмовили ще двом фермерам — Юрію Шимотюку і Анатолію Яремчуку. Обидва отримали листи з відділу Держкомзему про те, що на території Нападівської сільради нема вільних земельних ділянок для створення фермерського господарства. Відповіді датовано 29 квітня.

Представники «Зорі» звернулися із заявою пізніше — 24 травня. А через день після того керівник району підписав розпорядження, яким надав дозвіл на оформлення документів на відведення землі. Через три тижні було укладено договір між головою адміністрації і головою фермерського господарства «Зоря». Так ділянка площею 157,4 гектара відійшла на наступні 49 років орендарям із сусіднього району.

— Тобто для одних землі в Нападівці нема, а для інших — будь ласка, оформляйте документи, господарюйте, — висловлює невдоволення Віктор Шулькевич.

Перевіряльники з прокуратури Калинівського району звернули увагу на те, що договір, про який йде мова, чомусь не має... номера. Як встановив слідчий, це не єдине порушення при наданні землі в оренду фермерському господарству «Зоря». Землі, які належать до державної або комунальної власності, юридичні особи мають право отримати на аукціоні. У Калинівці чомусь про це «забули». Слідчому не надали документів про проведення земельних торгів. Тому в матеріалах перевірки, підписаних прокурором району Сергієм Сухоребрим, сказано, що відведення земельної ділянки на території Нападівської сільради без проведення аукціону є незаконним.

 

Вінницька область.

КОМЕНТАР

Начальник відділу Держкомзему в Калинівському районі Андрій Манило:

—  Нинішнього року значно збільшилася кількість охочих отримати землю в оренду для ведення фермерського господарства. Якщо раніше протягом року з такими заявами зверталися не більш як п’ять осіб, то нині їх налічується 20. Я пояснюю таку тенденцію змінами у законодавстві, зокрема, тим, що невдовзі буде прийнято закон про ринок землі. Дехто мислить так: головне — мати землю, а далі, якщо самому не вдасться господарювати, можна буде передати ще комусь в оренду. Тому й добиваються ділянок.

Хочу уточнити, що після отримання нашим відділом заяви від будь-кого з охочих отримати землю, ми на підставі цього готуємо проект розпорядження голови райдержадміністрації про надання дозволу на відведення земельної ділянки. Наголошую, такі проекти готуємо на кожну подану заяву. Так само було і з заявою фермера Шулькевича. Саме ж рішення про те, кому надати землю, а кому відмовити, приймає адміністрація, розпорядження з цього приводу підписує її голова. Тому пояснити причину відмови Шулькевичу не можу, це не в моїй компетенції. Ми документи підготували і подали на розгляд.