На мій погляд, споживач не відчує різкого подорожчання товарів і послуг, однак зростання внутрішнього попиту гальмуватимуть, з одного боку, низький рівень платоспроможності домогосподарств, з другого — надмірна частка тіньового сектору.

 

Бензинздешевлення літра А-95 на 30—40 копійок, літра дизпального на 40—50 копійок (тут і далі мова про середні ціни).

Імпорт зросте. А здешевлення цистернових партій пального потягне за собою і ціни роздрібного ринку. Як на мене, внутрішні ціни на пальне гуртового ринку ще більше залежатимуть від світових цін на нафту, які «просядуть» унаслідок згортання спекулятивних операцій під тиском біржових обмежень з боку донорів ЄС — Франції та Німеччини. 

Борошно залишиться у цінах жовтня.

Високий урожай зернових і куці доходи переважної частини споживачів зберігатимуть тенденцію до здешевлення борошна, але торгівля мінятиме цінники неохоче, дбаючи про збереження рентабельності продажів.

Хліб залишиться у цінах жовтня.

Адміністративний контроль за реалізацією хліба стримає пекарів від збільшення його вартості попри те, що підстави для цього нададуть підвищені ціни на електроенергію.

Крупиздешевлення на 5—10 відсотків.

Більш істотного зменшення цін я не очікую через зміну структури споживання — каші почнуть витісняти картоплю, але повільніше, ніж зазвичай, з огляду на добрий врожай і низькі ціни на бараболю цього року.

Овочі, фруктизалишаться в цінах жовтня; подорожчання фруктового імпорту на 15—20 відсотків.

Здешевлення овочевого кошика у вересні на 28 відсотків цієї осені стане піковим, оскільки вже в жовтні закінчується реалізація продукції з відкритого ґрунту. Поза тим, як на мене, помітне подорожчання овочів і в жовтні, і в листопаді унеможливлять ярмаркова торгівля і краща, ніж будь-коли, підготовка логістичних баз під зберігання продукції, хоча втрати вирощеного врожаю ще будуть значними.

Молоко, молокопродукти подорожчання на 10—15 відсотків.

На мій погляд, молоко й молокопродукти збережуть тенденцію до подорожчання унаслідок скорочення поголів’я великої рогатої худоби, а також зменшення дотаційних виплат із бюджету.

М’ясо: здешевлення кілограма свинини на 3—5 гривень, подорожчання кілограма яловичини на 8—10, м’ясо птиці залишиться у цінах жовтня.

Я допускаю, що виробництво м’яса та м’ясопродуктів зросте цього року, але менше, ніж на 6—7 відсотків, про що каже міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Як на мене, ціни на м’ясо прискоряться вже з листопада по мірі зростання попиту.

Алкоголь: подорожчання пляшки горілки на 5—10 гривень, коньяку — на 12—15, натурального вина — на 10—12 гривень.

Вересневе зростання середніх цін виробниками алкогольних напоїв (і пива) на 6—14 відсотків не останнє в цьому році, на що вказує подорожчання етилового неденатурованого спирту. До того ж уже з листопада зростання цін на алкоголь на роздрібному ринку стимулюватиме сезонний споживчий попит. Найпомітніше подорожчає горілка в нижньому ціновому сегменті — як наслідок перегляду мінімальних цін.

Лікиподорожчання на 8—10 відсотків.

По-перше, ціни на фармакологічну продукцію зростатимуть під тиском погіршення епідеміологічної ситуації (грип!). По-друге, навіть суворі застереження антимонопольних органів не зменшують кількості посередників на ринку, які торгують імпортними ліками загального користування за завищеними цінами.

Комунальні послугиподорожчання на 7—8 відсотків.

Зважаючи на те, що адміністративне підвищення цін на газ та електроенергію є складовою Держпрограми з реформування економіки на 2009—2014 роки (і невиконаною обіцянкою перед МВФ), я вважаю, що це станеться упродовж жовтня—грудня.

Транспортні послуги залишаться у цінах і тарифах жовтня.

Згасання економічної активності адекватно позначиться на роботі транспорту, тому підвищувати тарифи на транспортні послуги в цей період нелогічно.

Туристичні послугиздешевлення на 5—7 відсотків.

Кінець курортного сезону принесе розчарування падінням кількості відпочивальників на Кримському узбережжі, спостерігатиметься властиве для міжсезоння зниження цін на страхові, транспортні та готельні послуги.

Офіційний курс 7,99 гривні за $.

Курс національної валюти відбиватиме поточну динаміку торговельного балансу, сальдо якого буде негативним, Нацбанк і надалі успішно запобігатиме девальваційним тенденціям на валютному ринку.