У Донецьку відкрито обласний центр екстреної медицини та медицини катастроф (на знімку). На ремонт та придбання обладнання із бюджету витрачено майже 30 мільйонів гривень. До оперативної диспетчерської цілодобово надходитиме інформація про надзвичайні ситуації та особливо важких хворих у лікувальних закладах області. До місця призначення вирушатимуть кваліфіковані фахівці: анестезіологи, нейрохірурги, акушери-гінекологи. Раніше центр, який у народі називають «санавіацією», розташовувався на території клініки у старій будівлі.

«Щоб оглянути нашого пацієнта, до нього потрібно ще доїхати — близько 200 кілометрів, до будь-якого закладу області, — розповів директор центру Ігор Кияшко. — Як правило, виїжджає не один фахівець, а ціла бригада, щоб на місці провести консиліум та прийняти правильне рішення. Дуже важливим моментом є транспортування наших хворих, які перебувають у критичному стані. Адже провезти людину, постійно підтримуючи її життєві функції, — важке завдання».

Завдання ускладнюється ще й тим, що із 35 спецавтомобілів, якими оснащено центр, лише три — реанімобілі, що відповідають усім сучасним вимогам. Решта техніки придбана у 90-ті роки минулого століття. «Наступним кроком стане закупівля нових реанімобілів, — пообіцяв голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький.

Щодоби медики центру консультують та рятують від 20 до 30 найважчих пацієнтів. Комбустіолог (опіковий хірург) Валентин Тарасенко розповів, що зарплата хірурга вищої категорії — 1,5 тисячі гривень. Плюс так звані «колісні». Ситуації, із якими зустрічається фахівець, — найрізноманітніші опіки та травми. — Наприклад, минулого тижня їздив до Красного Лиману, там один мешканець вирішив накинути дріт на лінію високовольтної передачі. 

Людину вдарило струмом, довелося ампутувати руку до плеча. Зараз пацієнт у місцевій лікарні, підтримуємо зв’язок із його лікарем. А взагалі — усюди їздили: і на аварії на шахтах, і коли літак падав». Тепер у новій будівлі центру створено нормальні умови для роботи та відпочинку таких фахівців.

Фото автора.