У європейських країнах — спалахи кору. За даним представника Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігоря Поканевича, йдеться вже про більш як 26 тисяч випадків, що майже втричі перевищує показники минулих років.

Директор регіонального бюро ВООЗ по Європі Жужанна Якаб охарактеризувала поширення захворювання як «регіональну епідемію». У свою чергу вітчизняне Міністерство охорони здоров’я закликає співгромадян прищеплюватися від кору, тому що це єдиний метод профілактики, і нагадує: це інфекційне захворювання може спричинити ускладнення.

За словами заступника головного санітарного лікаря центральної СЕС МОЗ України Віктора Свита, цього року в нашій країні зафіксовано 194 випадки захворювання на кір у дев’яти регіонах, з яких 93 відсотки — у Західному. Однак рівень захворюваності не перевищує епідеміологічного порога.

Фахівці не приховують, що в Україні має місце проблема з вакцинацією та ревакцинацією. Головний дитячий інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарєв підтверджує, що, «справді, багато хто не має імунітету. Вакцина є. Тож за індивідуальними графіками діти повинні бути прищеплені в максимально стислий термін». До того ж юним громадянам вакцинацію проводить безплатно. А необхідні препарати для профілактичних щеплень закуплено, повідомляє прес-служба медичного відомства.

За прогнозами, чергові спалахи кору очікуються саме в 2011—2012 роках. Вони проходять циклічно кожні 5—6 років. Остання епідемія кору (як його все-таки зрештою назвали) була в Україні в 2006 році. Сьогодні медики стурбовані тим, що лише кожна третя українська дитина прищеплена від небезпечних хвороб. Причина — і у відмові батьків вакцинувати своїх спадкоємців, і у відсутності необхідних вакцин. А говорити про захищеність суспільства від епідемії можна тільки тоді, коли 95 відсотків населення пройде імунізацію.

Нагадаємо: 2006 року в Україні хотіли провести додаткову імунізацію населення проти кору та краснухи. Прищеплювати збиралися молодь віком від 16 до 29 років індійською вакциною, дев’ять мільйонів доз якої по лінії ЮНІСЕФ безплатно дісталося Україні. Однак кампанія була зірвана недовірою українців до неї. Препарат не був сертифікований у нашій країні — це раз. А по-друге, було зафіксовано випадки летального результату після імунізації, хоча прямо їх так і не змогли пов’язати з подарованою вакциною...