Гімназії в селі Слобода-Романівська Новоград-Волинського району Житомирщини виповнювалося десять років. На врочистості з цього приводу запросили Голову Верховної Ради України Володимира Литвина. Його приїзду чекали з особливим нетерпінням. І не тільки тому, що він земляк — у цьому селі народився й виріс, а батьки й нині живуть у Слободі-Романівській.

— Двадцять років у нас взагалі не було школи, — розповідає Олена Ващенко, яка очолює гімназію з часу її заснування. — А тепер маємо такий навчальний заклад, що до нас із Новограда-Волинського приїжджають діти навчатися: таких учнів сімнадцять.

А з’явилася гімназія завдяки наполегливості Володимира Литвина, якому середню освіту довелося здобувати в сусідньому селі.

— Я пам’ятаю, як ми починали будівництво школи, як мало хто вірив, що ми її збудуємо, а ми зробили це за рекорд-но короткі терміни, й тепер у селі поряд з амбулаторією і церквою стоїть ще один храм — храм науки, — сказав він.

Діти з цікавістю слухали його розповідь про те, що колись тут було «Катеринене багно», де він та його ровесники купалися разом із качками: «Якби в нас була така школа, ми були б щасливі», — запевнив їх. Звертаючись до школярів, В. Литвин побажав їм ставити перед собою високі цілі і досягати їх. Керівник парламенту висловив щиру подяку нинішнім учителям, а також педагогам, які навчали його самого. Він зазначив, що нині у школі стало працювати значно складніше, адже вчитель уже не є єдиним ретранслятором знань, тож непросто завойовувати авторитет учнів.

Володимир Михайлович передав гімназії інтерактивну дошку, ноутбук та м’ячі. Вчителі гімназії отримали цінні подарунки, а директору Слободороманівської гімназії Олені Ващенко та заслуженому працівнику освіти з великим педагогічним стажем, активістові районної ради ветеранів Новоград-Волинського району Андрію Гордійчуку глава парламенту вручив Почесні грамоти Верховної Ради України.

Учням Володимир Литвин пообіцяв, що ті з них, хто матиме цього року найкращі успіхи в навчанні, отримають можливість побувати на матчах «Євро-2012».

Відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту констатував, що рівень знань, рівень загальної підготовки падає. І це почасти пов’язано з тим, що освіта вже не є гарантією соціального успіху. Уже навіть диплом Оксфордського чи Кембриджського університетів не гарантує успіху в житті, як то було раніше. Оскільки вища освіта набула масового характеру, університети з кінця минулого століття виконують практично ті само функції, які раніше виконувала школа.

Суспільству потрібні не лише гуманітарії, воно не може йти за тими модними течіями, які є сьогодні. Нам потрібні інженери, а молодь хоче бути менеджерами. Зрозуміло, що все це тимчасове. У світі, нагадав В. Литвин, курс акцій то зростає, то падає, а для поступу потрібно розвивати реальну економіку.

Як підкреслив В. Литвин, немає розуміння реальних проблем освіти. У нас борються за систему управління, за контроль над навчальними закладами.

Журналістів цікавила також думка глави  українського парламенту щодо резолюції Європейського парламенту стосовно України. В. Литвин охарактеризував цей документ як «жорсткий, але суперечливий», як «батіг і пряник». Адже у цьому документі йдеться про право кожної європейської країни реалізувати свою європейську перспективу, але водночас зазначається, що стосовно України буде реалізовуватися політика навіть не східного партнерства, а сусідства, яка себе не виправдала. На думку глави парламенту, ця резолюція має стати приводом для широкої дискусії щодо перспектив розвитку нашої держави.

Ще одна актуальна тема — підготовка закону про вибори народних депутатів України. Головну проблему В. Литвин бачить у тому, що кожна політична сила, кожен політик прагне прийняти цей документ для себе, щоб скористатися легальною можливістю мати перевагу.

В. Литвин прогнозує також гостру дискусію щодо декриміналізації окремих видів порушень згідно з конвенцією ООН. Він висловив думку, що в прикінцевих положеннях треба зафіксувати, як ця норма діятиме у резонансній справі Юлії Тимошенко.

 

Житомирська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.