Досвід Польщі щодо інтеграції дітей-сиріт у суспільне життя вартий наслідування. У цьому переконалися депутати рад різних рівнів Рівненської області, відвідавши низку соціальних закладів для дітей-сиріт та дітей з вадами розвитку в місті Бартощице Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща. Тож вважають, що за таким досвідом мають приїхати сюди керівники сиротинців Рівненщини.

Відвідавши Спеціалізований навчально-виховний осередок для дітей з особливими потребами, члени рівненської делегації зауважили, що в закладі на високому рівні проводиться робота щодо адаптації вихованців до майбутнього самостійного життя в суспільстві. Окрім загальної середньої освіти (залежно від ступеня інвалідності), молодь має можливість отримати першу професію: столяра, муляра, кухаря, кондитера, механіка, працівника сфери обслуговування, тут також навчають гончарної справи та акторства. Мало того, випускникам інтернат допомагає в пошуку першого робочого місця. Так, у рамках проекту «Людський капітал», який проводиться спільно з Євросоюзом, молодь має можливість стажуватися у відомих готелях та ресторанах Польщі з перспективою працевлаштуватися.

Не менше позитивних вражень отримали представники Рівненщини і в сиротинці міста Бартошице. Цей заклад є багатофункціональним. Тут навчаються діти від 3 до 24 років. Однак частина з них проживає в сиротинці постійно, інші перебувають лише удень.

— Особисто мені імпонує те, що атмосфера перебування дитини в сиротинці у Бартошицях максимально наближена до домашньої, — ділиться враженнями депутат Острозької районної ради Галина Шостюк, яка є опікуном двох дітей-сиріт. — Кожна група має власну кухню, спільно з вихователями діти виходять у місто за продуктами і самі готують собі страви, самі ж прибирають у кімнатах та користуються пральнею.

— У нашій державі, на жаль, діє хибна практика: після того, як дитина опиняється в сиротинці, зв’язок з найближчими людьми переважно назавжди втрачається. Поляки ж навпаки намагаються відновити родинні стосунки, допомогти і дітям, і батькам порозумітися, — продовжує депутат. — Тож, на мою думку, нам варто запозичити такий досвід.

 

Рівне.

На знімку: делегація рівненських депутатів у польському сиротинці.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО.