На околиці Стрия, де 100 років тому знаходився табір Українських січових стрільців, відкрили музей вояків, які стали основою національної армії.

Шість років студенти та викладачі Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету виношували ідею гідно пом’янути своїх славних земляків. Адже легіон січових стрільців колись був розміщений на території цього навчального закладу. Саме тут, у Стрию, вояки 3 вересня 1914 року присягнули на вірність українському народові.

Найпомітнішою битвою січових стрільців стала перемога над переважаючими російськими військами на горі Маківка в Сколівському районі. Це був важливий стратегічний пункт. Росіяни хотіли похвалитися перед царем Миколою ІІ, який прибув на фронт, військовою майстерністю. Але зіштовхнулися з відчайдушним опором січових стрільців, які воювали на боці Австрійської армії. Командування високо оцінило мужність українців і сформувало з них окремий полк. У тексті присяги, яку виголошували вояки, були слова, що вони присягають «на вірність Україні».

У музеї зібрано кілька сотень унікальних експонатів. Серед яких — автентичні герби Української галицької армії, старовинна зброя, побутові речі. Також є хата, яка служила своєрідним прес-центром. Уже у ті часи в легіоні були особи, які займалися зв’язками з громадськістю, писали літопис бойових дій.

Організатори відобразили не тільки епоху, а й передали дух того часу — музей розмістили на місці колишнього горища, а основний акцент зроблено на боях на горі Маківка. Показано основні фронти, створено карту боїв та відтворено батальну сцену.

«Ми хочемо оживити історію нашого краю і розбудити історичну пам’ять, бо 100-річчя створення легіонів Українських січових стрільців мають відзначати на державному рівні, — розповів директор Стрийського аграрного коледжу Василь Дмитришин. — Наш музей став першим в Україні і, сподіваємось, його включать до туристичних маршрутів».

Львівська область.

На знімку: експонати музею Українських січових стрільців у Стрию.

Фото прес-служби коледжу Львівського національного аграрного університету.