Погоджувальна рада 
До порядку денного на нинішній пленарний тиждень за пропозиціями парламентських комітетів та депутатських фракцій включено понад 80 питань, із них 28 урядових ініціатив та три законопроекти для повторного розгляду з пропозиціями Президента України. У четвер, третього листопада, народні обранці знову перейматимуться проблемами виборчого законодавства — на розгляд парламенту внесено ще п’ять проектів змін до закону про вибори народних депутатів України, один від більшості, чотири від опозиції. Депутати також мають обрати суддю Конституційного Суду від Верховної Ради — глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що на цю посаду запропоновано кандидатуру Голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка.
Володимир Литвин також звернув увагу на те, що станом на 31 жовтня на розгляді в парламентських комітетах перебуває 880 питань, але підготовлено до обговорення лише 151 питання. І це при тому, наголосив В. Литвин, що щотижня до парламенту вноситься близько 40 законодавчих ініціатив від народних депутатів. Глава парламенту закликав комітети прискорити розгляд законопроектів.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов спрогнозував, що основна дискусія розгориться довкола закону про вибори. На його думку, в підсумку треба об’єднатися довкола одного законопроекту.  О. Єфремов також нагадав, що під час голосування за суддю КС потрібна присутність всіх народних депутатів у залі, адже голосування відбуватиметься у таємному режимі бюлетенями.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко запропонував під час підготовки держбюджету-2012 розглянути проблеми, які турбують громадян. Комуністи, зокрема, наполягають на тому, щоб перед розглядом державного кошторису в другому читанні проголосувати за законопроекти про державні гарантії відновлення заощаджень та про повернення втрачених заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР нащадкам померлих вкладників, і передбачити в держбюджеті кошти на компенсацію втрачених заощаджень.
Фракція Народної партії, заявив її лідер Ігор Шаров, пропонує припинити ганебну практику — вносити зміни до виборчого закону за місяць до виборів, і закликає прийняти новий закон завчасно. 
Опозиція, як зазвичай, опонує більшості. Лідер фракції «БЮТ — «Батьківщина» Іван Кириленко порушив декілька болючих питань. Насамперед він звернув увагу на те, що вже три місяці екс-прем’єр Юлія Тимошенко перебуває в СІЗО, і за цей час жоден депутат не міг її провідати.   І. Кириленко також повідомив, що до місцевих органів влади вже надійшли листи «згори» про те, що ринок землі запрацює з 2012 року, а ціна землі становитиме 300 доларів за гектар. Хоча закон про ринок землі ще не ухвалений парламентом. Опозиція також продовжує наполягати на розгляді президентського законопроекту № 9221 — про декриміналізацію відповідальності за економічні злочини. 
Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав відволіктися від соціологічних оцінок — яким політичним силам вигідніша мажоритарна виборча система, а яким пропорційна — і вийти на зрозумілі й прозорі правила гри. І нагадав норму Регламенту: відкликати законопроекти можна буде лише в сесійній залі голосуванням, оскільки їх уже включено до порядку денного. Глава парламенту підтримав ідею створення робочої групи для опрацювання нової редакції виборчого закону, але чітко визначити, над якими законопроектами вона працюватиме. В. Литвин також поінформував, що законопроект про декриміналізацію не включено до порядку денного на нинішній тиждень тому, що його ще не опрацював профільний парламентський комітет.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко наголосив: єдиний шанс залишитися у цивілізованому демократичному світі — провести чесні й прозорі вибори. А на годину запитань до уряду запросити до парламенту Прем’єр-міністра Миколу Азарова, щоб він розповів про домовленості у Москві щодо зони вільної торгівлі та ціни на газ. Натомість Олександр Єфремов запропонував заслухати у п’ятницю інформацію уряду про формування соціальної політики у рамках підготовки держбюджету-2012, а хто виступатиме з парламентської трибуни — нехай визначиться сам уряд.
Проект державного бюджету на 2012 рік народні обранці планують розглянути в другому читанні на наступному пленарному тижні — 15—18 листопада.
На передньому плані Валерій Баранов, Олег Білорус.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.