У Луцьку завершила роботу ХХІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація». Щоосені, починаючи з 1994 року, вчені, музейні працівники та реставратори збираються у Луцьку, щоб поділитися своїми здобутками у вивченні та реставрації пам’яток сакрального мистецтва історичної Волині. Цьогорічну конференцію було присвячено пам’яті відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського — людини, котра надала неоціненну допомогу у формуванні і дослідженні збірки пам’яток, які стали основою Музею волинської ікони. Саме завдяки подвижницькій праці вченого у 1980-х роках було врятовано сотні ікон із закритих тодішнім тоталітарним режимом храмів.
Учасники конференції під час виїзного засідання мали змогу ознайомитися із історико-культурними пам’ятками міста Ізяслава Хмельницької області, взяти участь у відкритті меморіальної дошки на честь Павла Жолтовського (на знімку) у селі Мислятин з нагоди 110-ї річниці від дня народження вченого, а також відвідати місцевий храм і загальноосвітню школу. Треба зазначити, що неоціненну підтримку у здійсненні цих заходів надав міський голова Ізяслава Валентин Паньковський.
Учасникам конференції представили дві фундаментальні праці Михайла Драгана «Українські дерев’яні церкви. Генеза і розвій форм» та Стефана Таранущенка «Дерев’яна монументальна архітектура Лівобережної України». Відбулася також презентація VІ тому «Замосцько-Волинських музейних зошитів».
Волинська область.
 
Фото автора.