Кам’янець-Подільський — місто художників. Свого часу тут відкрили картинну галерею. У ній тепер оселилися класика подільського малярства та експозиції унікальних добірок сакрального мистецтва. Але те все — із запасників музею-заповідника. Тут інколи влаштовують і ювілейні виставки сучасних творців. А де виставлятися всім нинішнім художникам? А фотомайстрам, народним умільцям? Про це вже кілька років поспіль питають владу й митці, й шанувальники мистецтва. Раніше до послуг подільських майстрів пензля були картинна галерея, ратуша, виставковий зал на Соборній, 29-а. Останній з’явився в Кам’янці в травні 1995 року. Тоді в ньому відкрилася перша персональна виставка художника Анатолія Васильєва, який показав місту свої роботи, написані за піввіку. Виставковий запроектували в новобудові у самому центрі міста. Вигідне розташування спокушає декого вести тут власний бізнес. Навколо залу-салону на Соборній точилися дискусії — то він нерентабельний, то виставок бракує. І на початку 2008 року влада вирішує виселити виставковий і відкрити тут «Єдиний дозвільний центр». Інституцію справді потрібну, але навіщо ж виганяти на задвірки мистецтво!

Громадськість не раз апелювала до влади, не мовчали й митці. 
Під час святкування Дня міста в 2010 році художники розмістили масштабну виставку просто неба. У дворик архітектурної пам’ятки — вірменського торгового будинку — (тепер археологічний музей) вернісаж вписався якнайкраще. Але в негоду чи вночі картинам тут не місце. 
У місті обговорювали можливі варіанти: пристосування Нової Західної вежі під виставковий центр, повернення переданої університету колишньої будівлі архіву, що навпроти міської ратуші тощо. Наша газета розповіла про це 11 червня 2010 року в матеріалі «Простір порозуміння». Цього літа вежа Нова Західна впала, розмита дощами, не дочекавшись перевтілення. А наданий університету корпус не став ні місцем навчання студентів, бо заклад не має коштів для його ремонту, ні оселею для мистецтва.
Новообрана міська рада на сесії 29 березня цього року постановила: відновити виставковий на Соборній. Переїзд дозвільного мав статися навесні. Та митцям від паперових рішень не тепліше. Не кожен із них має власну майстерню. Лише громадська організація «АРТ-простір» об’єднує понад три десятки професійних художників. А скільки в місті молодих — адже в університеті є спеціальна кафедра образотворчого мистецтва.
Кажуть, мистецтво врятує світ. А хто врятує саме мистецтво? «Митці із розумінням ставляться до проблеми з поверненням виставкового, — каже заслужений художник України Борис Негода. — Ми віримо, що це таки вирішиться. Бо без віри взагалі не можна жити». Нещодавно художники на цілий день — всі водночас! — відкрили двері творчих майстерень (це два будинки на вулиці Довгій) і запросили кам’янчан на вернісажі, які немає де показати публіці. «Були сотні людей, котрі прийшли зустрітися з прекрасним», — розповів Борис Негода. Тим часом міський голова Михайло Сімашкевич запевняє: «До Нового року дозвільний переїде».
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.