Херсонську обласну організацію Національної спілки письменників України незабаром можуть виставити з приміщення, яке вона займає у будинку, на фасаді котрого нещодавно встановили меморіальну дошку на честь її багаторічного беззмінного голови — поета Миколи Братана, який нещодавно помер. Письменницька «штаб-квартира» — крихітна кімнатка в старовинному особняку на центральному проспекті Ушакова, відданому під управління культури Херсонської облдержадміністрації. За цю кімнату з трударів пера ще недавно брали символічну одну гривню на рік, що компенсувалося безплатною участю членів НСПУ в просвітницьких програмах, виданням літератури для дітей на кшталт «Морської абетки», що її на початку навчального року одержали всі першокласники Херсона. Але тепер пільги скасовуються: в облраді запропонували письменникам вносити за користування «резиденцією» 150 гривень на місяць. Та й рахунок за комунальні послуги виставили чималий.
— Керівництво Національної спілки письменників України перерахувало 1805 гривень на погашення піврічного боргу за «комуналку». Голова НСПУ народний депутат Володимир Яворівський звернувся до керівництва Херсонської облради з листом: зберегти за нами можливість користуватися приміщенням на пільгових умовах. Але у відповідь одержуємо відписки та усні поради: мовляв, пільги збережуться, якщо письменники із центру переберуться в якийсь порожній підвал на околиці, — каже голова обласної організації НСПУ поет Василь Загороднюк.
За комунальні послуги та оренду приміщення з херсонських письменників вимагають близько 500 гривень на місяць. Начебто небагато, але платити навіть у складчину члени НСПУ не в змозі, та й на реконструкцію підвалу під новий офіс у них теж грошей немає. Адже про гонорари за свої твори вони можуть лише мріяти: книжки видають мізерними тиражами — або на спонсорські кошти, або на свої кревні. А живуть на скромні зарплати вчителів, вузівських викладачів, це ледь дозволяє утримувати родини — де вже тут на оренду витрачати!
Якщо облрада наполягатиме на своєму і членам НСПУ відмовлять у праві на пільгове користування скромною «резиденцією», її доведеться звільнити для забезпеченіших орендарів. А зустрічі з колегами-письменниками й літературні вечори в Херсоні проходитимуть... на письменницьких кухнях, як у дисидентів за брежнєвських часів.