Пригода, яка трапилася з жителем Вінницької області Олегом Мельником, — типова для нашої країни. Ситуація подібна до справи Ігоря Індила, однак з однією різницею — чоловікові пощастило в райвідділі міліції залишитись живим. Утім, про все по порядку.

Того вечора Олег повертався з роботи додому. По дорозі купив пляшку пива. Несподівано до нього під’їхала міліцейська машина. З неї вийшов дільничний міліціонер і почав розпитувати в чоловіка про його знайомого, який підозрюється у крадіжках.

— Я сказав правоохоронцю, що він нормальна людина і не потрібно його чіпати. Аж раптом з автомобіля вискочив ще один чоловік у формі, вдарив мене і силоміць заштовхав на заднє сидіння машини, — розповідає «Голосу України» Олег Мельник. — Правоохоронці відвезли мене до Немирівського РУВС. Вони погрожували притягнути до адміністративної відповідальності, а потім і посадити на 15 діб. Злякавшись, я схопився за мобільний телефон, сказав, що маю право на один дзвінок. Однак дільничний кинувся видирати його в мене, хотів заламати назад руку, щоб одягнути наручники, аж раптом кістка хруснула.

Зі слів постраждалого, його вивели через чорний хід і відвезли до лікарні. Дільничний сам платив і за рентген, і за гіпс. Потім чоловіка привезли знову до міліції і наказали писати пояснення, що, мовляв, ніякого інциденту не було і претензій до вартових порядку він не має.

Потрапив додому Олег уже пізньої ночі. В нього піднялася температура. Вранці він поїхав до лікарні. Його відразу ж госпіталізували і зробили операцію, котра тривала п’ять годин. Мати постраждалого хлопця Раїса М. звернулася зі скаргою до прокуратури. Перевіряти інформацію також почали міліція і правозахисники. Однак правоохоронці ознак злочину в діях вартових порядку не побачили. Їхня версія така: Олег у райвідділі вдарив міліціонера рукою в тулуб і... зламав її.

— Нині хлопець під слідством за опір правоохоронцю під час виконання ним службових обов’язків. І вже карається таке обмеженням або позбавленням волі на строк до п’яти років, — каже координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. — Щоб допомогти людині, ми провели акцію зі збирання коштів. Ми склали орієнтовний бюджет: на захист на етапі досудового слідства та розгляду в суді першої інстанції, а також на інші витрати потрібно близько шести тисяч гривень. 35 небайдужих людей із різних міст країни віддали по 10, 20, 50 гривень. Більшість не пошкодували по 100 та 200. Нині зібраних грошей досить на оплату роботи адвоката.

Тим часом міжнародні спостерігачі рекомендують українській владі створити незалежний від МВС та прокуратури орган, який займатиметься розслідуванням скарг на співробітників міліції. «Цього року Генеральний прокурор та міністр внутрішніх справ визнали, що є проблема катувань і жорстокого ставлення в країні. Це величезний крок уперед від того часу, як ми опублікували перший звіт про катування в Україні в 2005 році», — наголосила нещодавно на прес-конференції у столиці дослідниця Міжнародної правозахисної організації Amnesty Іnternatіonal Хеза Макгілл.