Прокуратура Дніпропетровської області завершила розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом вибуху газу в дев’ятиповерховому будинку в Дніпропетровську на вулиці Мандриківській, 127, у результаті якого загинуло 23 особи. Про це розповіла журналістам на прес-конференції прокурор області Наталя Марчук.
Як відомо, суд над винуватцями трагедії — співробітниками ВАТ «Дніпрогаз» уже був, але їх звільнили по амністії прямо в залі суду. Із цим не хотіли миритися ті, хто вижив після вибуху, й родичі загиблих. І ось після багатьох поневірянь по судах і численних апеляцій справу розглянуть по-новому.
Як розповіла прокурор, було проведено кілька додаткових експертиз, у тому числі, й міжвідомча комплексна вибухо-технічна з промислової безпеки, опитано 320 свідків, потерпілими визначено 430 осіб. 21 жовтня цього року прокуратура Дніпропетровської області звинуватила в порушенні правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що призвело до загибелі людей. Обвинувачуються такі співробітники ВАТ «Дніпрогаз»: генеральний директор Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін, головний інженер Сергій Бачурін, майстер служби ВЕС-1 Максим Мурзін. Цього дня їх було взято під варту.
На сьогодні виконано всі слідчі дії. І після того, як з матеріалами справи ознайомляться підозрювані й потерпілі, її буде передано в суд.
Прокурор наголосила, що минулого разу слідство було проведено в недостатньому обсязі, ймовірно, через поспіх. І цього разу, якщо вдасться довести провину обвинувачуваних саме за пред’явленою статтею, амністії за нею не передбачено.
Крім того, оскільки збитки держбюджету підприємство вже виплатило й державну підтримку потерпілі одержали, вони зможуть ще отримати матеріальні компенсації.
 
Дніпропетровськ.