Сьогодні в Києві має відбутися марш громадських організацій, екологів та небайдужих громадян, які виступають проти нового «Генплану-2025». Як пояснили «Голосу України» напередодні акції активісти, вони вважають, що в такий спосіб столична влада намагається прикрити те свавілля, яке відбувалося останнім часом і, на жаль, триває й досі, уже за нового очільника КМДА. Йдеться про банальне прикриття незаконного розбазарювання земель. Особливо це стосується парків і скверів, частина з яких уже давно роздана, а в новому генплані вони навіть не значаться як такі.
— Найближчими тижнями в Києві планують затвердити новий генеральний план міста на період до 2025 року, при тому, що існуючий генплан столиці розрахований до 2020 року. «То для чого знадобився новий? — запитує еколог Олексій Василюк. — А відповідь дуже проста. Це спроба узаконити відведення земельних ділянок у парках, скверах та історичних ареалах, легалізувати накрадене попередніми поколіннями корупціонерів та створити можливості для комфортного грабунку столиці в майбутньому».
Новий генплан, вважають протестувальники,  унеможливить повернення розкраденої землі, на що ще недавно була надія. Адже відносно сотень земельних ділянок в Києві тривають суди і деякі з них (парк Покал, Жуків острів, околиці музею Пирогів тощо) вдалося таки відбити, бо ці землевідведення суперечать чинному генплану. Якщо новий генплан буде затверджено, всі інші суди будуть програні, бо всі незаконні землевідведення стануть законними. Це — геноцид зелених зон Києва, вважають активісти.
Так, за новим планом міста передбачається знищення семи парків, скверів та інших насаджень. Постраждають практично усі зелені зони у центрі міста та більшість на його околицях. В них заплановано звести торговельно-розважальні комплекси, офіси та багатоповерхові житлові будинки. Новий генплан є також благословінням подальшій забудові історичних святинь Києва. Про це свідчить хоча б той факт, що розробники відмовилися визнати особливо цінними землями території навколо Києво-Печерської лаври та собору святої Софії. Це означає, що там можна будувати висотки, паплюжачи історичний вигляд тисячолітнього міста, наголошує Олексій Василюк. Він також зазначає, що «Генплан-2025» не можна вважати справжнім, бо:
— Не зроблено аудит виконання чинного генплану — а отже, немає підстав, що новий буде кращий.
— Не проведено аудиту стану зелених зон Києва, розрахунки та планування розвитку зелених насаджень робиться на основі застарілих даних.
Якби було проведено повний аудит і кияни дізналися, скільки парків і скверів знищено насправді, чиновникам важче було б обгрунтувати ті майбутні вирубки, заплановані ними у «Генплані-2025».
Тому проект потрібно відхилити, а новий генплан розробляти лише після повернення накрадених земель і проведення незалежного аудиту нинішнього стану міста, вважають протестувальники.
Нагадаємо: наприкінці 2008 року Київрада вирішила розробити новий генплан розвитку міста до 2025 року замість чинного нині плану до 2020 року, що його було ухвалено 2002-го. На реалізацію комплексу заходів, які будуть передбачені в новому генплані міста Києва, як раніше заявляла влада, потрібно майже 500 млрд. грн. І це — на тлі постійного дефіциту бюджету.
ДУМКА
Анатолій Гриценко, народний депутат:
— Незважаючи на рішення судів, думку київської громади, неодноразові публічні заяви прем’єра, власні рішення Київради (щодо мораторію на забудову в охоронній зоні Софії Київської — на знімку), Київрада знову, 6 жовтня 2011 р., приймає рішення про початок проектних робіт із забудови... в охоронній зоні Софії Київської на вул. Золотоворітській 11?! У проекті Генерального плану міста Києва, який вже розроблено і найближчим часом мають приймати, всі ділянки в охоронній зоні Софії Київської значаться... як ділянки під забудову?! Як бачимо, ні закон, ні суд злодіїв у владі не зупиняють. Продажну київську владу можуть і повинні зупинити кияни!
 
ТИМ ЧАСОМ
Учора небайдужі кияни разом із мешканцями будинків 103 та 101 по вул. Саксаганського провели акцію протесту «Попов, не покривай рейдерів-забудовників!» Учасники заходу вимагали від Київської міськдержадміністрації припинити забудову дахів цих будинків. На їхню думку, це може спричинити руйнування, до того ж надбудови спотворюють історичну частину міста.
 
Фото Анастасії Сироткіної.