Учора Національний авіаційний університет приймав делегатів (974 із 1000 обраних) і гостей (390 із 400 запрошених) третього Всеукраїнського з’їзду працівників освіти. Розпочався він, як і 10—30 років тому, з виборів секретаріату, лічильної, мандатної та редакційної комісій, склад яких обрано одноголосно. У цьому дусі «одобрямса», здавалося, і пройде форум. Але його учасники налаштовані були, схоже, на іншу хвилю. Лунали, зрозуміло, слова вдячності й поваги галузевому міністерству та його очільнику. І все-таки настрій у залі панував не святковий. А тональність розмови педагогів визначив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Микола Янович розповів освітянам про соціально-економічний стан країни і про головну «удавку»: борги держави перед зарубіжними інвесторами і співгромадянами. Інша проблема — непідйомна ціна на газ, що робить нерентабельною промисловість і б’є по людях. «Та, гадаю, вихід знайдемо. 2011-й завершуємо із зростанням економіки. І в 2012-му закладаємо 5 відсотків зростання, — зазначив Прем’єр-міністр. — До речі, цього року п’ять разів підвищували зарплату педпрацівникам».

Краще б цього Микола Янович не казав. Його слова спричинили спочатку несміливий гомін, а згодом відвертий, але не гучний сміх. Дмитро Табачник на прохання Азарова озвучив зарплату директорів шкіл: 2170 грн. (2010-й) і 2533 грн. (2011-й). І запевнив, що і наступного року зарплата зростатиме п’ять разів. Далі Микола Янович ще більше заінтригував учасників з’їзду, сказавши, що «швиденько пройдеться за тезисами, підготовленими помічниками». Та, відклавши листочки один за одним, після тривалої паузи доповідач почав говорити без паперів. Делегати і гості з’їзду дізналися, наприклад, що Прем’єр-міністр полюбляє зненацька заїжджати до шкіл регіонів. Згадав, як на Київщині, яку міністр представляв як підготовлену до нового навчального року, він побував у школі, де протікав дах. Після цього лише тиждень знадобився, щоб цей дах залатати. Азаров наголосив на безініціативності та байдужості керівників щодо освітянських проблем на місцях. За два роки, запевнив Прем’єр-міністр, у всіх школах мають бути туалети, і якщо десь їх не буде, то разом і з директором школи. Через два роки не повинно залишитися шкіл і без автобусів.

Основними документами, які розглядали на з’їзді, був проект Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012—2021 роки, проект нової редакції Закону України «Про вищу освіту» та проект державного стандарту базової та повної середньої освіти. Працівники галузі сподіваються, що з ухваленням цих документів активніше реалізовуватимуться державні цільові програми з розвитку дошкільної, позашкільної, природничо-математичної освіти, а також чинні програми «Шкільний автобус», «Сто відсотків». Серед нових завдань, що стоять перед школою, — програма превентивного виховання, соціалізації дітей, моніторингу якості освіти та цільова програма розвитку фізичної культури і спорту. На момент підготовки цього матеріалу з’їзд ще тривав. Про його результати — у наступних публікаціях.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Народні депутати України Максим Луцький, Катерина Самойлик, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський.