Кожен четвертий експерт підтримує змішану виборчу систему, водночас майже 40 відсотків — відкриті регіональні списки. Такі дані оприлюднив під час прес-конференції оглядач веб-ресурсу «Вибори в Україні» Віктор Килимар. Опитування проводив протягом жовтня цього року громадський консорціум виборчих ініціатив. Опитано 560 експертів, зокрема, представників політичних партій, діючих та колишніх членів виборчих комісій, політологів, науковців та журналістів із 22 регіонів України.

«Через рік українці підуть до виборчих дільниць, але вже сьогодні є невтішні прогнози щодо демократичності та конкурентності майбутнього виборчого процесу, — зазначив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. — Наш песимізм базується насамперед на аналізі законопроекту про вибори народних обранців, який внесено парламентською більшістю і, ймовірно, буде прийнято найближчим часом». За його словами, жодної критики не витримує ні непрозорий процес підготовки цього документа, ні його якісне наповнення. Навіть якщо не вдаватися в технічні тонкощі, неозброєним оком видно, що окремі положення законопроекту суперечать Конституції, а запропонована в ньому виборча система не є наслідком суспільно-політичного діалогу та консенсусу.

Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська назвала внесення законопроекту народними депутатами більшості «відверто провокаційним». За її словами, в пояснювальній записці до документа сказано, що його підготувала робоча група, створена Президентом. Але він істотно відрізняється від першоджерела. Суттєві зміни, за словами Ольги Айвазовської, стосуються, зокрема, можливості скасування реєстрації кандидатів.