Сумська міська рада на позачерговій сесії звернулася до керівництва держави з проханням відновити стабільну роботу ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе». У прийнятому зверненні на ім’я Президента України депутати просять його взяти під особистий контроль роботу підприємства; від Кабінету Міністрів вимагають розробити проект закону України «Про відновлення державного контролю і збереження стратегічно важливих підприємств України»; від Верховної Ради — повернути державний контроль над заводом.

Експерти оцінюють економічну ситуацію на підприємстві «як катастрофічну», таку, що вимагає негайного втручання держави, оскільки за два місяці вже рятувати не буде чого. У зверненні, адресованому Петру Порошенку, депутати наголошують на загостренні соціально-економічної кризи на заводі, яка призвела до відкритого конфлікту між колективом і керівництвом. «Працівники об’єднання, — підкреслено у листі, — проблеми підприємства значною мірою пов’язують з його основним акціонером Костянтином Григоришиним — громадянином Росії, який з самого початку отримання контролю над ним навмисне знищував виробництво...».

У результаті «опіки» російського власника українським підприємством воно втратило давніх постійних партнерів і нині балансує на межі закриття. Тож наприкінці січня, про що повідомив «Голос України», понад 1,5 тисячі працівників об’єднання вийшли на мітинг протесту з вимогою невідкладно прийняти потрібні рішення, щоб врятувати машинобудівний флагман держави. Адже, як зазначено у зверненні, завод відіграє надзвичайно важливу роль у соціально-економічному житті міста. Останніми роками Сумська міськрада та Сумська облдержадміністрація неодноразово зверталися до керівників країни з метою привернути їхню увагу до проблем об’єднання. Утім реальних кроків ані попередньою, ані теперішньою владою зроблено не було. Результатом цієї байдужості стає реальний занепад підприємства, наслідки якого будуть катастрофічними для міста. Вже сьогодні місцевий бюджет недоотримав 19 мільйонів гривень надходжень плати за землю, роками тривають постійне скорочення працівників та невиплата заробітної плати і як наслідок — зменшення надходжень ПДФО до місцевого бюджету.

Постійні скорочення персоналу викликають значну соціальну напругу. І це за наявності на заводі потужного кадрового потенціалу і сучасних виробничих потужностей.

«Вважаємо, що в такий складний для країни час, коли підірвані економічні засади вітчизняної промисловості, коли назріла необхідність негайного забезпечення усім необхідним Збройних Сил держави та зруйновані міста і села Сходу України, необхідно сповна використати увесь наявний ресурс підприємства, щоб не допустити кричущої безгосподарності та руйнації гордості вітчизняного машинобудування».

Занепокоєння місцевої влади і громадськості — небезпідставне. Сьогодні у Сумах знищено потужні галузеві флагмани — об’єднання «Електрон» і «Центролит», у безвість пішли понад десяток підприємств легкої, харчової промисловості і будівельної індустрії. На очах занепадає бюджетоутворююче державне підприємство «Сумихімпром», за володіння яким розгорнули справжню битву олігархічні клани. І ось тепер сакраментальне «бути чи не бути» з їхньої вини нависло і над первістком українського машинобудування.

Тож чи почують і, головне, — розділять тривогу сумчан владні структури України та чи вживуть заходів для порятунку підприємства? «Голос України» постійно інформуватиме про це своїх читачів.

Сумська область.

Мал. Миколи КАПУСТИ.