У Донецькому обласному художньому музеї відкрито виставку до 135-річчя із дня народження Петра Кончаловського. Він народився у Слов’янську, навчався у малювальній школі в Харкові, згодом — у Санкт-Петербурзі та Парижі. Митець став одним із засновників знаменитого авангардного творчого об’єднання «Бубновий валет», яке очолював із 1911 року. Однак найвідоміші полотна художника — його знамениті букети бузку. «Бузок на тлі віконниці», «Бузок у корзині», «Бузок на вікні» та інші натюрморти зібрані на виставці. «Проходячи повз, навіть відчуваєш аромат», — зізнався голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, який відвідав експозицію.
«Коли ми вимовляємо «Кончаловський», то перш за все згадуємо його бузок, — зазначила заступник директора музею Марина Третьякова. — Сам художник говорив, що у квітах є все, що є у навколишньому світі, — потрібно лише зрозуміти й відчути». «Я пишу квіти, як музикант грає гамми, — легко й невимушено», — стверджував митець. На виставці в Донецьку зібрано більшість його творів, які перебувають у музеях України, — 26 полотен. До експозиції увійшли роботи із зібрання галерей Дніпропетровська, Запоріжжя, Миколаєва, Севастополя, Сімферополя, Харкова, Херсона, Луганська. А земляки-підприємці зі Слов’янська допомогли в перевезенні шедеврів.
Загалом протягом життя Петро Кончаловський написав кілька тисяч полотен. Його твори зберігаються у найбільших музеях Росії — Державній Третьяковській галереї, Державному музеї образотворчих мистецтв імені Пушкіна, Державному Російському музеї. Дружина художника Ольга Василівна була донькою всесвітньо відомого художника Сурикова. А їхня донька Наталія — дитяча поетеса та перекладач. Її шлюб із письменником Сергієм Михалковим став початком сімейного «клану», з якого вийшли режисер та актор Микита Михалков, режисери Андрон та Єгор Кончаловські, актриса Ганна Михалкова, режисер та сценарист Артем Михалков, актор і продюсер Степан Михалков. Донька Наталії Петрівни від першого шлюбу Катерина вийшла заміж за відомого письменника, сценариста та журналіста Юліана Семенова. Їхня молодша донька, правнучка Кончаловського Ольга Семенова, опікується меморіальним музеєм батька в Криму.
На знімку: славу Кончаловському принесли букети з бузком.
Фото автора.