Нещодавно в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся навчально-методичний семінар «Правові аспекти належного регулювання: європейський та український підходи» (на знімку), організований спільно з Інститутом міжнародного приватного та публічного права, міжнародного комерційного арбітражу та європейського права ім. Т. Ассера (м. Гаага).

Після оголошення привітання Голови Верховної Ради України, академіка НАН України В. М. Литвина до учасників семінару звернулися директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України О. Л. Копиленко, Тимчасовий повірений у справах Королівства Нідерландів в Україні Г. Віллемс.

Актуальність заходу обумовлена, перш за все, тим, що Україна розвиває національне законодавство шляхом адаптації та гармонізації його норм із нормами європейського права, зокрема, в ході реалізації положень Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу», ухваленого в 2004 р.

Причому процес адаптації українського законодавства до європейського відбувається на тлі змін в acquіs ЄС, який регулює економічний розвиток, забезпечення соціальних стандартів та захист навколишнього середовища.

Необхідність налагодження тіснішої співпраці з державами-членами ЄС у справі застосування принципів належного регулювання в усіх сферах спонукає українських і європейських фахівців до спільного пошуку підходів до розв’язання наявних проблем у площині законо- та нормотворення та окреслення взаємоприйнятних перспектив.

У ході семінару експертами, серед яких були представники Інституту ім. Т. Ассера, а також Інституту законодавства, висвітлювалась низка теоретико-прикладних проблем, актуальних для України та Нідерландів. Навчальний курс включав блоки інформації про джерела права ЄС і процедуру прийняття законодавчих рішень; вплив права ЄС на національний правопорядок і його особливості в державах — членах ЄС та державах із статусом асоційованого члена ЄС; позитивний та негативний досвід наближення національного законодавства до acquіs ЄС; організаційно-правові засади законодавчого процесу; методику оцінки впливу законодавчого регулювання; законотворчу техніку та досвід законопроектування; досвід впровадження та реалізації законодавства, наближеного до acquіs ЄС.

Представлена тематика зацікавила слухачів, серед яких були народні депутати України та помічники-консультанти, співробітники Комітетів Верховної Ради України та її апарату, працівники органів державної влади і місцевого самоврядування, представники громадськості та молоді юристи. Учасники навчання отримали від установ-організаторів відповідні сертифікати.

Досвід співпраці правознавців України та Нідерландів набуває характеру сталого партнерства, сприяє підвищенню якості науково-правового забезпечення законодавчої діяльності Верховної Ради України та подальшому розвиткові вітчизняного законодавства у контексті європейської правової інтеграції.

Вл. інф.