Громадські організації Тернопільщини давно домагаються гласності у питанні витрачання бюджетних коштів. Так, майже два роки тривала судова тяганина громадської молодіжної організації «Нівроку» із селищним головою Микулинців, що у Теребовлянському районі, стосовно надання інформації про те, на які цілі витрачалися бюджетні кошти селища. Дійшло до апеляційного суду, і лише після його рішення посадовець змилостивився та надав необхідні дані. Практично не реагують на запити громадських організацій в деяких інших районах, а якщо й надають інформацію, то «відчепну». Ніби й відреагували, але нічого конкретно не сказали.

Голова молодіжного творчого об’єднання «Нівроку» Володимир Ханас вважає, що громада має знати, на що потрачена кожна бюджетна гривня, адже це наші податки. Між тим розпорядники коштів часто маніпулюють цифрами. Істинної ситуації не знає ніхто: влада наводить одні цифри, опозиція — інші. Особливо складно дізнатися реальну картину про використання субвенцій, коштів, які виділяються на реалізацію програм. Не завжди можна зрозуміти логіку розподілу грошей між районами: одні ходять у фаворі, інші — у пасинках.

На думку депутата обласної ради Олега Сиротюка, протягом останнього року законодавча база України наповнилася документами, які полегшують доступ до інформації. Проте на практиці вони ще слабо діють. Заради справедливості слід сказати, що й суспільство не зовсім готове сприймати таку інформацію і використовувати її собі на благо. Тому потрібний своєрідний лікнеп для людей з активною громадянською позицією.

Наразі громадські організації розробили проект Порядку публічного представлення інформації про використання коштів бюджету області головними їх розпорядниками. Представлення документа відбулося на засіданні Тернопільського прес-клубу. Він спрямований на забезпечення прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні, посилення відповідальності головних розпорядників коштів перед громадськістю області, ефективне їх використання. Передбачається, що інформація про використання коштів має представлятися публічно, у присутності депутатів місцевих рад, представників громадських організацій, журналістів, щоб вони могли поставити запитання, порівняти, вислухати альтернативні думки. Дані мають бути оприлюднені на офіційних сайтах головних розпорядників коштів, у їхніх друкованих органах.

Свої зауваження і побажання до проекту Порядку зробили депутати обласної ради. Тепер його винесуть на розгляд сесії облради. Стане новий порядок нормою нашого життя, і ми зможемо, як у розвинених країнах, запитати про кожну витрачену бюджетну гривню, чи й надалі слухатимемо, як нам вішають на вуха «локшину», покаже час і наша з вами позиція.

 

Тернопільська область.