Днями у Миколаєві проходила Всеукраїнська конференція «Студентське самоврядування — шлях до демократії», учасниками якої були близько ста представників з різних куточків України.
Проректорів з виховної роботи, голів студентських колегій та активістів студентського руху вузів І—ІV рівнів акредитації зі всієї України — Львова, Одеси, Харкова, Умані, Ніжина, Кам’янця-Подільського, Вознесенська, Мигії тощо — зацікавила виховна система Миколаївського державного аграрного університету, на базі якого проводився захід. Цей вуз нині можна поставити за приклад щодо налагодженої тут системи співпраці викладачів і студентів у їхній спільній навчальній та пізнавальній діяльності, а також реалізації повноважень самоврядування. Так, учасники заходу на пленарному та секційному засіданнях переймалися проблемами дієвості функціонування органів студентського самоврядування.
Як розповів «Голосу України» ректор університету В’ячеслав Шебанін, нині в Україні студентське самоврядування ми повинні розглядати у ширшій площині, розраховувати на нього як на джерело формування кадрового потенціалу країни, діалог поколінь і міжкультурного спілкування у молодіжному середовищі. Адже університетська освіта ставить перед собою завдання виховати фахівця, що відрізняється, насамперед, толерантністю і терпимістю до різних думок, поглядів і переконань, неупередженістю у ставленні до колег, партнерів і подій, здатного самостійно будувати як власне життя, так і життя своєї країни.
Учасників всеукраїнської конференції зацікавив досвід організації та реалізації діяльності студентського самоврядування Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. Ґжицького, Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського, Південнослов’янського інституту Київського славістичного університету, Одеського державного аграрного університету, Ніжинського агротехнічного інституту Національного університету біоресурсів і природокористування України. Про перспективні напрями роботи органів студентського самоврядування в Україні йшлося у спільно схваленій резолюції учасників всеукраїнської конференції. У ній, зокрема, наголошується, що студентство — потужна рушійна сила нашого суспільства, базова платформа кадрового потенціалу країни, покликана продовжувати і підтримувати демократичні процеси на рівні держави.