Ключовою подією 2012 року може стати земельна реформа. Про це заявив під час брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

 

Усе, що стосується земельної реформи, за словами парламентарія, «нагадує традиційну для української влади утаємничену спецоперацію», від якої суспільство не знає чого очікувати. Адже реформа навіть не почала узаконюватися.

Він нагадав, що нині урядовий законопроект про ринок землі пройшов лише процедуру розгляду у профільному комітеті та отримав критичний висновок Головного науково-експертного управління, яке пропонує його доопрацювати.

Водночас М. Томенко повідомив, що Державне агентство земельних ресурсів та Міністерство аграрної політики і продовольства підготували документ «Земельна реформа в Україні: 100 запитань і відповідей», який розпочинається вступним словом Президента. Крім того, є пояснення міністра аграрної політики про те, як проводитимуть аграрну реформу 2012 року. «Можливо, уряд вирішив сам, без парламенту, його підписати, щоб із першого січня наступного року земля в Україні продавалась. Тоді навіщо вносити законопроект, якщо Верховна Рада не має на нього впливу?» — запитує народний обранець.

Зокрема, документ передбачає: з 1 січня 2012 року продаж та купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення; оцінювання землі юридичними та фізичними особами, які отримають ліцензію на виконання цих робіт.

М. Томенко також акцентував увагу на відсутності інструментів для запровадження цивілізованого ринку землі, адже в Україні наразі немає державного земельного кадастру та єдиної бази даних.

«Складається враження, що чиновники та великий бізнес визначили з 1 січня 2012 року продавати чорнозем за вкрай заниженими цінами і вже, очевидно, складена карта, як за безцінь його скупити передусім у малозабезпечених та соціально вразливих категорій населення», — сказав заступник глави парламенту.

Цілком очевидно, переконаний народний депутат, що про цю земельну спецоперацію не знають у парламенті навіть представники більшості. Тому залишається питання: чи погодили її з Президентом та Прем’єр-міністром?

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.