Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається, що Франція сприятиме в обстоюванні інтересів українського народу в його європейському виборі. Про це він сказав під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Жаком Фором, який завершує свою трирічну роботу на цій посаді в Україні.
Учасники зустрічі (на знімку) обмінялися думками щодо продовження гарних традицій співпраці України та Франції, подальшої активізації взаємин на рівні парламентів обох країн.
Голова Верховної Ради України висловив задоволення з приводу високої динаміки розвитку українсько-французьких відносин, постійного політичного діалогу на рівні керівників парламентів, парламентських груп дружби та народних депутатів. За його словами, міжпарламентське співробітництво є важливою складовою двосторонньої співпраці.
В. Литвин висловив щиру вдячність Франції за участь у Донорській конференції щодо збору коштів на чорнобильські проекти у квітні цього року, підкресливши її активну роль в організації та проведенні цього заходу, зборі необхідних коштів та за внесок країни у розмірі 47 мільйонів євро на завершення зведення нового саркофага на ЧАЕС. «Франція зробила значний внесок у питання безпеки Чорнобильської атомної станції», — сказав він.
Голова Верховної Ради зазначив, що український парламент активно працює над тим, щоб в основу реалізації національних євроінтеграційних пріоритетів було закладено відповідну нормативно-правову базу, яка стосується гармонізації національного законодавства та створення платформи для багатостороннього міжнародного співробітництва. У цьому контексті він визначив дуже цікавим для України французький досвід парламентаризму.
Керівник українського парламенту підтвердив налаштованість України на завершення переговорів щодо укладання Угоди про асоціацію з ЄС до кінця цього року та висловив сподівання, що Франція сприятиме в обстоюванні інтересів українського народу в його європейському виборі. На його переконання, така позиція є важливою і для Європи у плані безпеки. «Це принесе більше користі всім і дозволить утриматись Україні в демократичних межах, демократичний процес повинен продовжувати розвиватися», — сказав В. Литвин і додав, що «європейський вектор не викликає заперечень і отримує підтримку суспільства, з цим потрібно рахуватись».
Ж. Фор підкреслив, що Франція спостерігає за процесом укладення Угоди про асоціацію з ЄС, та висловив сподівання на найскоріше його завершення. «Україна є нашим стратегічним партнером у співпраці, і нас непокоїть дистанція, яка може утворитися між намірами і реаліями, — наголосив він. — Французьке керівництво з великою довірою сприймає заяви про євроінтеграційний рух України та чекає втілення в життя цих намірів».
Пан Посол також зазначив, що за останні роки значно зросла частка французьких інвесторів в українську економіку, і кількість їх продовжує збільшуватись. Навіть попри всі нещодавні негаразди у світовій економіці, зауважив Ж. Фор, жодна компанія не вийшла з українського ринку. «Все це є сприятливими факторами подальшого співробітництва обох країн», — сказав він і висловив сподівання на подальші сигнали з боку українського суспільства «на продовження руху у напрямку європейських цінностей — тієї мети, яку воно собі поставило».
В. Литвин підкреслив, що інтенсифікація контактів між обома парламентами сприятиме зміцненню двосторонніх відносин та реалізації євроінтеграційних прагнень України. Він подякував співрозмовнику за вагомий внесок у розвиток українсько-французького співробітництва та побажав подальших професійних успіхів у дипломатичній кар’єрі.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.