Нові стандарти правоохоронної діяльності в контексті світової глобалізації обговорено на засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
У засіданні, організованому парламентським комітетом спільно з Представництвом ООН в Україні, Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Всеукраїнська асамблея молоді» та студентським парламентом Київського національного університету імені Т. Шевченка в рамках міжнародної конференції «Модель Організації Об’єднаних Націй. Київ-2011» взяли участь народні депутати, представники Міністерства закордонних справ та керівники дипломатичних місій в Україні, провідні вчені та студенти.
Голова комітету Віктор Швець, відкриваючи захід, нагадав, що 5 жовтня відбулися парламентські слухання на тему: «Про реформування системи органів внутрішніх справ України і впровадження європейських стандартів». Беручи до уваги правоохоронні стандарти, що наявні в Україні, він виділив два аспекти. Перший: Україна може імплементувати позитивний досвід інших країн у сфері правоохоронної діяльності. Другий: необхідно будувати свою правоохоронну систему, враховуючи ситуацію на міжнародній арені.
За словами глави комітету, нинішня ситуація в правоохоронній сфері викликає занепокоєння не лише в депутатському середовищі, а й загалом у суспільстві та в міжнародної спільноти.
Для Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, за його словами, особливо гостро стоїть та залишається відкритим питання жорсткої вертикальної підпорядкованості та необхідність реформування правоохоронних органів. «Сьогодні вже всі зрозуміли необхідність реформування правоохоронної сфери загалом та органів внутрішніх справ зокрема. Залишилося виробити правильний підхід до такого важливого завдання», — сказав він.
В. Швець також зазначив, що нові стандарти правоохоронної діяльності мають будуватися, зважаючи на всі ті процеси, що відбуваються у світі. Він закликав учасників засідання спільно шукати нові ефективні шляхи до розв’язання таких питань, як реформування правоохоронної системи, міжнародне співробітництво в галузі безпеки, вдосконалення законодавства стосовно неповнолітніх тощо.
Голова парламентського комітету висловив сподівання, що пропозиції і рекомендації, висловлені учасниками засідання, будуть затребувані й допоможуть реально змінити ситуацію у сфері захисту прав і свобод людини в Україні.
Учасників засідання привітав голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Він нагадав, що 24 жовтня відзначався День ООН, одним із засновників якої була й Україна серед 51 держави у 1945 році. За його словами, ООН завжди була й залишається тим майданчиком, який дає можливість виробляти ефективні механізми розв’язання глобальних проблем.
Б. Тарасюк зазначив, що Комітет з питань європейської інтеграції завжди готовий співпрацювати з молоддю, яка цікавиться питаннями європейської інтеграції і загалом питаннями міжнародної політики.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.