Так оцінюють експерти перспективи співробітництва між МВФ та Україною
Ще тиждень у столиці працюватиме місія Міжнародного валютного фонду. Попри те, що Україна так і не виконала всі взяті на себе зобов’язання, урядовці сподіваються на позитивні результати. У планах Прем’єр-міністра країни — вмовити МВФ та обійтися без підвищення тарифів на газ для населення зараз. Як альтернативу пропонують: надію на успішне завершення газових переговорів з Російською Федерацією, реалізацію програм енергоефективності та енергозбереження. Щоправда, не всі впевнені, що МВФ зверне увагу на такі гіпотетичні рішення. Тому переговори обіцяють бути досить складними. Та доведеться терпіти. Адже сьогодні вже майже всі погоджуються: без співробітництва із МВФ країні доведеться скрутно.
Ключовими вимогами МВФ, нагадаємо, було скорочення дефіцитів бюджету, Пенсійного фонду та НАК «Нафтогаз України». Якщо навпроти перших двох пунктів можна поставити «галочки», то до виконання третього руки урядовців поки що не дійшли. Частина експертів переконані, що й не дійдуть. Причина — наближення виборів.
— Приведення ціни на газ до так званого економічно обґрунтованого рівня означає, що одномоментно слід підвищити плату за спожитий газ для населення на 32 відсотки, а для підприємств ТКЕ — на 56, — каже Володимир Сіденко, головний науковий співробітник Інституту економіки і прогнозування НАН. — Отже, загальні комунальні платежі зростуть приблизно на 32,5 відсотка, або на 200—250 гривень на місяць в середньому на одну сім’ю. Зважаючи на наближення виборів, влада всіляко чинитиме спротив цьому рішенню. Адже такий крок однозначно буде сприйнято населенням негативно.
До того ж питання: чи відповідатимуть після підвищення тарифів зарплати простих українців «економічно обґрунтованому рівню». Тому нині уряд у пошуках джерел ресурсів для коригування зарплат та пенсій. Як варіант експерти пропонують ввести так званий податок на доходи багатих. Але оподатковувати пропонують не безпосередньо доходи (адже в нашій країні їх левова частка перебуває в «тіні»), а рухоме та нерухоме елітне майно.