У країні закінчуються соняшникові жнива. В господарствах уже зібрано 8,3 мільйона тонн олійного насіння. Якщо зважати, що роботи завершили на 97 відсотках площ, у підсумку загальний вал зійдеться з міністерськими прогнозами. Тобто аграрії вийдуть на 8,5 мільйона тонн цієї стратегічної культури — буде зібрано на понад мільйон тонн більше, ніж у також врожайному минулому сезоні.
Логічно, що й виробництво олії у нинішньому маркетинговому році (вересень 2011-го — серпень 2012-го) сягне рекордної позначки — 3,15—3,25 мільйона тонн. Хоча левову частку — близько 2,7 мільйона тонн — планується відправити на експорт, пересічним покупцям не варто хвилюватися. Адже щоб забезпечити річне внутрішнє споживання, цілком вистачить й 15 відсотків зробленої усередині країни олії. Причому, гарний врожай соняшнику позитивно позначився на полицях крамниць — у магазинах олія почала втрачати в ціні. Адже, за даними Держстату, у вересні порівняно з серпнем нерафінована олія подешевшала більш як на 300 гривень на тонні — до 9 тисяч 372 гривень. Рафінована скинула майже 25 гривень. Тож різких коливань цін на олійно-жирову продукцію, переконують в «Укроліяпромі», не передбачається.
Ще одна оптимістична новина для сільгоспвиробників. Зазвичай щедрі врожаї призводять до обвалу цін на вирощене. Соняшник натомість почав дорожчати. Тиждень тому переробники в середньому платили господарникам 2,9 тисячі гривень за тонну. Нині дають 3,4 тисячі. В «Укроліяпромі» цю вигідну для аграріїв тенденцію пояснюють тим, що мито на експорт олії так і не було запроваджено Верховною Радою. Хоча парламент й розглядав відповідні пропозиції.