Лідери юнацького тенісу опинилися в заручниках відомчої плутанини

Під загрозою зриву перебуває участь херсонських команд у різних національних турнірах з настільного тенісу. Близько сімдесятьох місцевих тенісистів з низки юнацьких клубів, що входять у дитячу, юнацьку та вищу ліги, тренуються в будівлі на вулиці Перекопській, 3 обласного центру. Однак зараз проводити тут заняття можна тільки з ризиком для життя. Триповерховий будинок з аварійною системою опалення не ремонтували більше двадцяти років, і цієї зими він може просто не витримати й завалитися.

Турбуючись за долі своїх підопічних, заслужений тренер України, арбітр міжнародної категорії Євгеній Вєчєрок направив листа голові Херсонської облдержадміністрації Миколі Костяку. «Дійшло до того, що зі стелі падає штукатурка, вікна заклеєні папером або забиті фанерою. На вікна натягнута плівка, щоб зменшити приплив холодного повітря, але користі від цього мало. Із щілин у стелі до спортзалу влітають кажани», — повідомляє обласному керівникові наставник юних тенісистів.

Ситуація ускладнюється тим, що і власники будинку, і ті, хто ним користується, стали заручниками помилки ще радянського років. За СРСР у нинішньому спортивному центрі розміщалося кілька факультетів Херсонського державного університету (тодішнього педінституту). Однак після зведення нового корпусу на вулиці 40 років Жовтня факультети переїхали туди, а стару будівлю Херсонський облвиконком у 1980 році «вольовим рішенням» № 701-р передав Вищому училищу фізичної культури. Однак передачу нерухомості в центрі міста не було підкріплено ані договором оренди, ані актом приймання-передачі на баланс. Тобто де-юре будівля як і раніше належить вузу, котрий не має можливості ним користуватися, а де-факто його займає училище, яке не має права вкладати кошти в ремонт!

— Вище училище фізичної культури фінансується з обласного бюджету. Але оскільки будинок на Перекопській, 3 не передано на наш баланс, ми не маємо права виділяти асигнування на його ремонт і благоустрій — це буде нецільовим використанням бюджетних коштів, за яке зараз і до кримінальної відповідальності можуть притягнути, — пояснює директор ВУФК Херсона Леонід Барбін.

— Я з великою повагою ставлюся і до спортсменів-тенісистів, і до відомого тренера Леоніда Вєчєрка. Однак просити у Міністерства освіти кошти на ремонт будівлі, якою фактично користується інший навчальний заклад, не можу. Це було б несправедливо й неправильно стосовно вузівського колективу: ще багато чого треба побудувати і відремонтувати у тих комплексах, де навчаються і живуть наші студенти, і навіть для цього не завжди вистачає фінансових можливостей, — викладає свою позицію ректор Херсонського державного університету доктор наук Олег Мішуков.

Поки відомства сперечаються, злощасна триповерхівка «розповзається» від старості: будь-якого серйозного витоку в системі опалення нинішньою зимою цілком вистачить, щоб вона склалася, наче картковий будиночок. Для першочергових робіт з порятунку тренувальної бази для декількох тенісних команд потрібна, по суті, не така вже й велика сума — близько ста тисяч гривень. Однак через плутанину з відомчою приналежністю будівлі жодна гілка влади перерахувати цю суму не в змозі — нікому не хочеться під суд потрапити. Але юні тенісисти та їхні тренери вважають, що теж не повинні залишатися заручниками помилок чиновників. Вони просять обласних керівників, попередники яких спровокували ситуацію, допомогти хоча б з пошуками спонсорів. Адже дорогоцінний час спливає, а попросити гроші в добродійників все-таки буде простіше і швидше, ніж чекати, доки керівники між собою домовляться.

 

Херсон.